Instanța Supremă decide dacă Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

 

La Înalta Curte de Casație și Justiție se reia vineri procesul în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat că a colaborat cu Securitatea. Instanța Supremă urmează să dea verdictul definitiv, după ce Băsescu a contestat decizia primei instanțe, care l-a declarat colaborator. Fostul președinte este că, în perioada în care era elev la Institutul de Marină, ar fi dat informații despre colegi, care le-ar fi afectat evoluția profesională.

 

Deși dosarul în care Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă a ajuns la Instanța Supremă în iunie 2020, în urma recursului înaintat de fostul președinte, primul termen în proces a fost fixat peste aproape un an și jumătate, pe 5 noiembrie 2021 

Potrivit CNSAS, Băsescu, sub numele de cod „Petrov”, a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Institutul de Marină. Documentele arată că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură din Securitate și ar fi dat 2 note informative olografe.

Ca urmare a uneia dintre ele, un coleg n-a mai primit acceptul de a lucra pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al Securităţi.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, a declarat fostul președinte.

Dacă Instanța Supermă confirmă verdictul, Traian Băsescu ar urma să piardă drepturile rezervate foștilor șefi de stat. „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia (…) i s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, potrivit unul amendatment adus Legea nr.406/2001, votat chiar în toamna acestui an.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentCâte E-uri găsim în plicurile pentru răceală?- STUDIU InfoCons
Articolul următorSorin Cîmpeanu: Cursurile se reiau luni, cu prezență fizică, în școlile cu o rată de vaccinare de peste 60%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.