„Independența României” -proiecție film istoric mut cu acompaniament live, narator Irina Margareta Nistor

„Independența României”, cu subtitlul „Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, este primul film românesc de ficțiune păstrat până azi, realizat cu ocazia aniversării a 35 de ani de la începerea Războiului de Independență din 1877-1878, ca o reconstituire a celor mai importante etape ale acestuia. Unele dintre personaje sunt inspirate din poemele lui Vasile Alecsandri, care făcuse din Peneș Curcanul, Rodica, Cobuz sau Sergentul adevărate legende. Meritul major al filmului este că, prin utilizarea a 80.000 de figuranţi, din care mulți erau chiar veterani ai Războiului de Independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică importantă a epocii, recunoscută ca atare de presa internațională, precursoare a epopeii naționale cinematografice de mai târziu. Este, în același timp, unul dintre primele filme din lume în care un suveran a apărut atât în calitate de personaj, cât și în secvențe documentare, astfel încât Carol I a acordat producției sprijin financiar.

În film au jucat mai mulţi actori ai Teatrului Naţional, pentru a-i înfăţişa pe Carol I (Aristide Demetriade), Osman Paşa (Constantin Nottara), primul ministru Mihail Kogălniceanu (Ion Niculescu), generalul Cernat (Ion Dumitrescu), generalul doctor Carol Davila (Ion Merişescu), Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei (Pepi Machauer), generalul Arion (Ghiţă Popescu), generalul Totleben și mitropolitul (Constantin Orologea), Principesa Elisabeta (Constanţa Demetriade) sau personaje fictive, precum Peneş Curcanul (Aurel Athanasescu) şi Rodica (Jeni Metaxa-Doro). Şi-au dat concursul și alți actori celebri: Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti etc.

Acompaniamentul conceput de ansamblul Foley’Ala aduce o viziune contemporană în abordarea rezolvării coloanei sonore pentru o peliculă de pionierat din cinematografia națională. Soluțiile muzicale propuse plasează atmosfera proiecției într-un context modern, apelând la proceduri inovative de sound-design, în care sunt integrate creativ, prin apelarea la „drone granulare” ingenios tratate, teme și structuri arhetipale din muzica de film, clasică și folclorică, în osmoză cu instrumentele acustice și procesarea electronică live. Pasajele de text inserate pe parcurs subliniază momentele cheie ale acțiunii filmului, având ca sursă de inspirație memoriile unui personaj direct implicat în luptele pentru cucerirea independenței: Carol I. Prin lectura la persoana întâi, criticul de cinema Irina Margareta Nistor suprapune insolit imaginea „Vocii Filmelor” cu cea a „Vocii Regelui”, erou-narator al evenimentelor.

Foley’Ala este o trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Formaţia creează un ambient acustic original, interpretat live sub forma unei cvasi-improvizaţii de (re)construire a coloanei sonore pentru pelicule care au marcat istoria cinematografiei. Printre proiectele formației se numără cine-concertele: „The Wind” (SUA, 1928, regia Victor Sjöström), „Tabu” (SUA, 1931, regia Friedrich Wilhelm Murnau), „Puzzle suprarealist” (Franța, 1924-1929, trei scurt-metraje de avangardă: „Baletul mecanic”, regia Fernand Léger, „Câinele andaluz”, regia Luis Buñuel, și „Antract”, regia René Clair), „Genuine” (Germania, 1920, regia Robert Wiene), „Shiraz – A Romance of India” (Marea Britanie-Germania-India, 1928, regia Franz Osten), „Căruța fantomă” (Suedia, 1921, regia Victor Sjöström) și premiera abolută „România etnografică – restituiri Dem Demetrescu” (România, 1937-1939, regia Dem Demetrescu).

Formația a participat cu proiecte de film şi muzică la Festivalul Filmului European, Festivalul Național de Teatru, TIFF Sibiu, TIFF Oradea, Festivalul de Film Horror & Fantasy „Luna Plină” Biertan, Festivalul de Psihanaliză şi Film București, FânFest Roșia Montană, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Serile Filmului Românesc Iași, Alba Iulia Music and Film Festival, Dracula Film Festival Brașov, ArtFestin Făgăraș, Bookfest, Street Delivery, Noaptea Albă a Galeriilor, „No Silence, Please!” (Centrul Ceh) şi Orgelsommer Mediaş, dar şi la proiecţii, recitaluri de poezie sau concerte de improvizație în spaţii neconvenţionale.

Criticii de film Tudor Caranfil şi Irina Margareta Nistor au fost adesea invitaţi să prefaţeze spectacolele formaţiei.

Evenimentul va avea loc în 30 noiembrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia. Intrarea se face pe bază de invitație gratuită în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

„Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877” (România, 1912, 82 min.)
Regia: Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu
Scenariul: Petre Liciu, Aristide Demetriade, Constantin I. Nottara
Producători: Leon Popescu, Grigore Brezeanu, Pascal Vidrașcu, Societarii TNB
Muzica originală – Foley’Ala (București):
Alin Zăbrăuțeanu – foley, electronics, live processing
Maria Petrescu – oboi, flaut drept
Radu Rădescu – percuţie, selecție texte
Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor

Articolul precedentȘoferii, loviți din plin de Guvernul Orban! Punctul de amendă crește până la 223 lei, începând cu 1 ianuarie 2020
Articolul următorTeodorovici dă în judecată PSD, după ce a rămas fără funcție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.