Iarna 2021-2022, cea mai dificilă după criza din anii 2008-2010

Anunțurile triumfaliste ale echipei Cîțu sunt contrazise de o analiză care arată starea precară a economiei românești în pragul iernii. Potrivit acestei, peste 100.000 de firme se află, în prezent, într-o situaţie de risc, pe fondul scumpirilor și accenturăii blocajelor. Toate acestea duc la scăderea încrederii în economia autohtonă, iar iarna care urmează s-ar putea dovedi cea mai grea perioadă pentru românii de rând de la precedenta criză financiară.

„73.365 de firme au intrat în acest an în insolvenţă, şi-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decât în anul trecut, arată o analiză Sierra Quadrant.

Cele mai afectate domenii sunt construcțiile și industria prelucrătoare.  În primul caz, numărul firmelor radiate a crescut cu aproape 30%, iar 593 de firme de construcţii şi-au suspendat activitatea, cu 28% mai multe decât în 2020. Alte 640 au intrat în insolvenţă, cu peste 12% mai mult decât anul trecut.

În industria prelucrătoare, numărul societăţilor radiate a crescut cu 31%, al celor dizolvate cu 12,7%. Alte 1100 de companii şi-au suspendat activitatea sau au intrat în insolvenţă.

„Creşterea fără precedent într-un termen atât de scurt a costurilor operaţionale, pe fondul scumpirii carburanţilor, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de producţie la care se adaugă şi deprecierea cursului euro vin să creeze dificultăţi majore majorităţii companiilor din România, cu efecte directe în scăderea producţiei şi a vânzărilor”, arată analiza Sierra Quadrant, compane de consultanță specializatră în insolvențe.

BLOCAJUL FINANCIAR DIN ECONOMIE, NIVEL FĂRĂ PRECEDENT ÎN ULTIMII 10 ANI

O altă problemă majoră este blocajul financiar din economie, care s-a accentuat semnificativ, până la 320 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani,  arată sursa citată.

Durata medie de plată a facturilor a crescut de la 120 la 145 de zile, iar 58% dintre reprezentanţii companiilor din România au indicat, într-un recent barometru Sierra Quadrant, că mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.

Pe de altă parte, tot mai mulţi investitori nu mai au încredere să dezvolte afaceri, de teama evoluției în valul 4 al pandemiei şi scăderea abruptă a consumului. Pe fondul neîncrederii, tot mai multe companii încep să ceară avansuri financiare tot mai mari la lucrările efectuate şi, mai grav, chiar să rezilieze contracte în derulare.

„Reticenţa companiilor în a deschide noi linii de business s-a accentuat în acest trimestru şi riscă să se extindă în următoarele 6 luni, pe fondul provocărilor generate de sezonul rece. O dezgheţare a apetitului pentru business vedem abia în primăvara anului viitor. Perspectiva s-ar putea concretiza dacă, de exemplu, inflaţia se va tempera în lunile următoare şi dacă accesul la creditare nu va fi limitat. Mai sunt şi alţi factori importanţi precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE şi limitarea creşterii costurilor de finanţare”, arată analiza Sierra Quadrant.

IARNA LUI 2021, CEA MAI GREA DE DUPĂ CRIZA DIN ANII 2008-2010

Documentul subliniază, totodată, că iarna lui 2021 va fi cea mai dificilă perioadă economică prin care va trece economia românească de la precedenta criză economică.

„Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacăt pe uşă până acum, ne aşteptăm ca numărul firmelor în dificultate să crească cu cel puţin 30.000. În cel mai negru scenariu, în care efectele pandemiei COVID se vor afla în prim-plan, nu este exclus ca numărul companiilor care vor dezarma în faţa crizei să depăşească 150.000 la finele lunii februarie 2022”, arată analiza.

Sierra Quadrant este specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentEpidemiolog: Nicidecum nu am ajuns la un platou, măsurile sunt insuficiente. Mor oameni ca la Revoluție sau la cutremurul din 1977
Articolul următorEmailuri false trimise în numele ANAF. Avertismentul instituției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.