Gabriel Oprea, solicitare către Vasile Dâncu pentru rezolvarea situației pensiilor: „Militarii sunt adevăraţii ambasadori ai imaginii României în lume”

Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, îi cere ministrului Apărării, Vasile Dâncu, să analizeze situația pensionarilor militari și să renunțe la amendamentele propuse și la recalcularea pensiilor.

Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, i-a transmis joi ministrului Apărării că este necesar să se renunțe la amendamentele propuse pentru recalcularea și actualizarea pensiilor militare, „potrivit cărora, baza de calcul a pensiei militare se referă, în mod eronat, doar la vechimea în serviciu”.

Liderul UNPR a explicat și urmarea amendamentelor propuse de MApN: „Nu suntem de acord cu amendamentele MApN la PLX 199 nici din punct de vedere al valorii penalizării referitoare la vechime, care este foarte mare, respectiv 4% pentru fiecare an lipsă.Ace asta, în condițiile în care mulți dintre pensionari au ieșit din sistem ca urmare a desființării unor unități militare în vederea intrării României în NATO și UE, iar militarii care au fost, astfel, afectați la pensie, nu poartă vina acestor decizii, deci nu trebuie să aibă de suferit și să piardă. Este important ca Ministerul Apărării Naționale și Guvernul României să aibă în vedere faptul că aproximativ 60% dintre pensionarii din MApN nu au 25 de ani vechime în serviciul militar. Situația este aceeași la Ministerul Afacerilor Interne.

În realitate, pensionarii militari se împart astfel:

  • 60 % – vechime în serviciu sub 25 ani VRS 2009;
  • 25 % – vechime în serviciu peste 25 ani VRS 2009;
  • 15 % – cei pensionați începând cu 01.01.2016; aceștia au pensii mai mari, cu elemente salariale actualizate în cea mai mare parte”.

„Varianta corectă este să fie luată în calcul vechimea cumulată, cu grupe de muncă, la fel ca în cazul civililor, pentru că altfel, acesti militari sunt discriminați. Multi dintre pensionari au lucrat ulterior în viața civilă și anii respectivi au fost valorificați în pensia militară doar până la 31.12.2015. Iar acei ani nu mai pot fi valorificați în sistemul public. Aceste elemente sunt menționate în ultima decizie de pensie”, mai spune Gabriel Oprea.

Redăm textul integral al Adresei trimise ministrului Apărării, Vasile Dâncu, de Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” 

„Domnule ministru,

Am spus întotdeauna, că militarii sunt adevăraţii ambasadori ai imaginii României în lume. Ei au luptat în războaie, servind Patria cu onoare, au acționat în teatrele de operaţii pentru a asigura pacea și securitatea în zone fierbinţi ale lumii, ei participă la misiuni de menţinere a păcii și de instruire, planifică şi conduc operaţii pe mai multe continente. La fel și militarii și polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne, precum și cei din celelalte structuri ale sistemului de securitate națională.

Proba loialității, a devotamentului și a curajului nu este una simplă și doar cei care au ales să fie militari sau polițiști știu cât de dificilă este această meserie.

Tocmai de aceea, militarii și polițiștii români trebuie să fie sprijiniți de către stat, trebuie să se bucure de respectul cuvenit pentru sacrificiile și privațiunile impuse de aceste profesii și drepturile lor trebuie să fie apărate.

În acest context, în numele Asociației pe care o conduc, Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul”, supun atenției dumneavoastră o situație care afectează pensionarii militari.

Este vorba despre modificarile la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, lege pe care, am inițiat-o, ca vicepremier pentru securitate națională și am susținut-o inclusiv din postura de premier interimar, până la adoptarea sa de către Parlament, fără niciun vot împotrivă, fiind ulterior promulgată de către președintele României.

Așadar, considerăm necesară renunțarea la amendamentele propuse de către MApN la Plx 199/2020 privind recalcularea și actualizarea pensiilor militare, potrivit cărora, baza de calcul a pensiei militare se referă, în mod eronat, doar la vechimea în serviciu.

De asemenea, nu suntem de acord cu amendamentele MApN la PLX 199 nici din punct de vedere al valorii penalizării referitoare la vechime, care este foarte mare, respectiv 4% pentru fiecare an lipsă.

Aceasta, în condițiile în care mulți dintre pensionari au ieșit din sistem ca urmare a desființării unor unități militare în vederea intrării României în NATO și UE, iar militarii care au fost, astfel, afectați la pensie, nu poartă vina acestor decizii, deci nu trebuie să aibă de suferit și să piardă.

Este important ca Ministerul Apărării Naționale și Guvernul României să aibă în vedere faptul că aproximativ 60% dintre pensionarii din MApN nu au 25 de ani vechime în serviciul militar. Situația este aceeași la Ministerul Afacerilor Interne.

În realitate, pensionarii militari se împart astfel:

  • 60 % – vechime în serviciu sub 25 ani VRS 2009;
  • 25 % – vechime în serviciu peste 25 ani VRS 2009;
  • 15 % – cei pensionați începând cu 01.01.2016; aceștia au pensii mai mari, cu elemente salariale actualizate în cea mai mare parte.

Varianta corectă este să fie luată în calcul vechimea cumulată, cu grupe de muncă, la fel ca în cazul civililor, pentru că altfel, acesti militari sunt discriminați.

Multi dintre pensionari au lucrat ulterior în viața civilă și anii respectivi au fost valorificați în pensia militară doar până la 31.12.2015.

Iar acei ani nu mai pot fi valorificați în sistemul public. Aceste elemente sunt menționate în ultima decizie de pensie.

Prin urmare, vă rugăm să analizați situația prezentată mai sus și să dispuneți măsurile necesare pentru remedierea problemelor pe care modificarile aduse legii 223/2015 le creează pensionarilor militari”, se arată în adresa trimisă de Gabriel Oprea către Ministerul Apărării Naționale.

Articolul precedentTeribilismul unor tineri sfârsit la beci
Articolul următorUniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” cere Ministerului Apărării să retragă amendamentele la recalcularea și actualizarea pensiilor militare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.