Fotografie unicat cu eroul național Avram Iancu, scoasă la vânzare prin licitație

O fotografie unicat cu Avram Iancu, Crăișorul Munților, datând din 1865, este scoasă la licitație de Casa de Licitații Historic. Prețul de pornire pleacă de la suma de 1.000 de euro.

Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, spune că aceasta poate fi cumparată de o persoană fizică, un partid sau o asociație și apoi donată către un muzeu sau o casă memorială. Acesta face și o aluzie la scandalul pornit după dezvelirea statuii lui Gabriel Bethlen, când zeci de persoane și chiar politicieni locali au contestat momentul, scrie Adevărul.

„Postez asta aici, gândindu-mă că poate o fi cineva, persoana fizică, asociație, partid sau ce o fi, să o cumpere și să o doneze unei instituții, precum muzeu sau casă memorială, unde îi este și locul. Recunosc că am mari speranțe aducându-mi aminte tam-tam-ul de astă vară cu statuia lui Gabriel Bethlen din Alba Iulia”, a transmis Liviu Zgârciu.

Fotografie realizată în jurul vârstei de 41 de ani

Potrivit casei de licitații, fotografia este în format carte-de-visite înfățișându-l pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.

Acesta a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, putând fi datată undeva în decursul anului 1865. Fotografia a fost clasată la Tezaur și este înrămată într-o ramă de epocă din lemn, stilizată cu motive tradiționale românești.

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth. 

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.  

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentCamionul cu bombă care ar fi declanșat explozia din Crimeea venea din România – ANCHETA rușilor
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.