Criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie și excluziunea școlară au dus la un fenomen al așa-numitei sărăcii educaționale. Un studiu realizat de echipele Salvați Copiii România arată că procentul adolescenților români care nu merg la școală este de 11% în cazul celor de 14 ani, de peste cinci ori mai mult decât media europeană, de 2%. În cazul adolescenților cu vârsta de 15 ani, procentul crește la 16% și ajunge la 19% în cazul celor de 16 ani.
Copiii români au fost cei mai vulnerabilizaţi de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat.
Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei educaţionale: procentul adolescenţilor români necuprinşi în educaţie este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, şi urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizaţi de război, nevoiţi să-şi abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze în România.
În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a intensificat în anul 2022 programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei şi ale războiului şi dedică cea de-a 22-a ediţie a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educaţie al acestor copii.
De-a lungul celor 21 de ediţii, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educaţională. Pentru cea de-a 22-a ediţie, designeri şi artişti români au creat brazi unicat, care vor fi licitaţi în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României.