Familia Regală a sosit la Alba Iulia

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au sosit la Alba Iulia cu Trenul Regal.

Familia Regală a fost întâmpinată în Gara din Alba Iulia de autorităţile locale şi de locuitori ai municipiului Marii Uniri.

ASR Principesa Elena şi soţul ei, ES dl Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia şi ASR Principesa Maria va participa alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române şi Alteţa Sa Regală Principele Radu la ora 15.30, la ceremonia militară din Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Trenul Regal a fost remorcat de locomotiva cu abur Pacific 231.065.

Ea a fost fabricată în anul 1922 la Uzinele Henschel din Germania și a avut numărul de fabricație 18999.

Pacific 231.065 face parte dintr-un lot de 30 de locomotive achiziționate de către Căile Ferate Române în anii 1920.

Din fabrică, locomotiva Pacific 231.065 a fost repartizată Depoului CFR Bucureşti Călători în anul 1922.

Ea a fost utilizată la remorcarea trenurilor de călători până la 23 februarie 1979, când tracţiunea trenurilor cu locomotive cu abur încetase aproape definitiv.

În anul 1979, locomotiva a fost transferată Muzeului CFR, iar în prezent se află la Târgu Mureș, în administrarea SC ,,SFT- CFR” SA.

La Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în ziua de 15 octombrie 1922, Trenul Regal al României a sosit la Alba Iulia remorcat de o locomotivă cu abur, probabil Pacific 231.090, ultima fabricată din această serie.

Locomotiva Pacific 231.065 a fost restaurată anul acesta, cu multă migală și profesionalism, special pentru a remorca Trenul Regal la Centenarul Marii Uniri, în drum spre Alba Iulia.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Transporturilor, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Articolul precedentRomâni de pretutindeni au participat la Marșul Unirii (VIDEO)
Articolul următorVIDEO-FOTO: Elevi din Olt găsiți dormind în Catedrala Încoronării

Comments are closed.