Expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a României „File de istorie – reconstituiri istorice prin obiectivul fotografului”

Ziua Națională a României este marcată și printr-o expoziție de fotografie care reconstituie într-un mod inedit acțiunile soldaților români din Regimentul 50 Infanterie Alba Iulia, în preajma zilei Marii Uniri din 1918. Expoziția poate fi văzută în aceste zile în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba din centrul Municipiului Alba Iulia. Fotografiile de reconstituire istorică au fost realizate în anul 2018, pe Măgura Străjii din Satul Straja, din județul Alba, de către Vasile Sârb și cursanții clasei de arte vizuale din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Potrivit istoricului Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, întrucât Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, românii ardeleni au luptat în Primul Război Mondial încă din prima zi a acestuia, 28 iulie 1914.

Marile puteri au crezut că ostilitățile vor fi încheiate rapid, însă războiul s-a dovedit a fi lung, intens, continuu pe întinderea a 51 de luni, catastrofal, așa cum omenirea nu mai experimentase până atunci. Numărul românilor din Transilvania încorporați în armata cezaro-crăiască a fost de aproximativ 500.000.

Pierderile au fost pe măsură: 82.000 de morți și dispăruți; 63.000 de râniți, invalizi și bolnavi. În urma celor căzuți, au rămas 79.000 de orfani și 38.000 de văduve. La aceștia se adaugă miile de arestați şi refugiați.

Românii ardeleni nu s-au regăsit în acest război. Motivația supunerii şi credinței față de împărat nu putea fi una suficientă într-o epocă în care toate naţionalităţile căutau să îşi afirme identitatea. Valori ca „unitatea patriei” (austro-ungare), „memoria strămoșilor” etc., pe care se baza propaganda austro-ungară, nu aveau acoperire pentru românii ardeleni.

Și mai demotivantă a fost intrarea României în război în 1916, ce îi aducea pe românii ardeleni în situația de a lupta împotriva “propriilor frați”, așa cum îi percepeau pe românii din Vechiul Regat.

Din aceste motive, un număr uriaș de soldați ardeleni – peste 100.000 – au dezertat și s-au înrolat în armata României, ajungând să lupte împotriva țării din care făceau parte, Austro-Ungaria, și care i-a considerat „trădători de patrie”.

Până la 1918, la Alba Iulia a funcționat Regimentul 50 Infanterie cezaro-crăiesc.

În total, imperiul avea 102 regimente de infanterie. Încadrat între regimentele așa-zise „de linie”, Regimentul 50 – numit oficial și Regimentul „Friedrich Grobherzog v. Baden” făcea recrutări în special din zona Albei și avea, prin urmare, un număr foarte mare de soldați români, estimați la 70% din totalul efectivelor regimentului.

În anii Primului Război Mondial, soldații regimentului 50 au dus lupte în Galiția și în nordul Italiei.

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează și în acest an o serie de activități culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naționale a României.

Manifestările se desfășoară sub genericul „Festival de România – primul an în noul secol” și sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu alte instituții de cultură.

Articolul precedentDSVSA Alba intensifică acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă
Articolul următorDănuț Hălălai, Prefectul județului Alba demis. Pe cine susține PNL în funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.