Eurostat: Românii sunt pe ultimul loc în UE la consumul zilnic de fructe și legume

Doar 2% din populație respectă porțiile recomandate de nutriționiști, mult sub țările de la polul opus (Irlanda 33%).  

Potrivit datelor Eurostat, o persoană din trei (33%) din UE a raportat în 2019 că nu consumă deloc fructe și legume zilnic, iar doar 12% din populația blocului comunitar consuma cele cinci sau mai multe porții recomandate de specialiști* în fiecare zi. În medie, peste jumătate din locuitorii Uniunii (55%) au spus că mâncau între una și patru porții de fructe și legume zilnic.

Cele mai scăzute proporții zilnice au fost raportate în România, unde doar 2% dintre oameni consumă dozele zilnice recomandate de fructe și legume. Urmează apoi cetățenii din Bulgaria și Slovenia (ambele 5%) și Austria (6%). Printre statele membre UE, cele mai multe porții zilnice de fructe și legume au fost consumate în Irlanda (33% din populație), urmată de Olanda (30%), Danemarca (23%) și Franța (20%). 

De asemenea, mai precizează statistica, dieta femeilor conține mai multe fructe și legume decât cea a bărbaților. În general, 58% dintre femei afirmă că mânăncă între una și patru porții zilnice, în comparație cu 51% dintre bărbați. La fel și în cazul consumului zilnic de cinci sau mai multe porții recomandate, unde procentele erau de 15% la 10%. 

*Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS), toți oamenii ar trebui să consume cel puțin cinci porții din diverse fructe și legume zilnic. O porție pentru adulți este echivalentul a 80 de grame de fructe sau legume. 

Surse: EurostatNHS

Articolul precedentCiolacu se declară mulțumit de guvernare, dar avertizează PNL că PSD se întoarce la popor în cazul unei abordări politicianiste
Articolul următorMinistrul Sănătății cere înființarea unor centre ambulatorii pentru pacienții Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.