Europenii învață de la Alba Iulia despre branding

Alba Iulia, primul oraș din Romania care și-a construit, definitivat și implementat un manual profesional de brand, va transfera cunoștințele sale, pas cu pas, către europeni, astfel încât aceștia să își poată construi, la rândul lor, o strategie de brand puternică, personalizată.

Progresele considerabile făcute de administrația din Alba Iulia în definirea și construirea brandului de oraș au atras atenția Comisiei Europene.

Rezultatul s-a concretizat în proiectul “CITY-AS-A-STARTUP, City branding strategies & smart city technologies”, implementat de administrația locală din Alba Iulia, ca lider de proiect, împreună cu partenerii săi europeni.

Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană în cadrul programului URBACT III, iar în prima sa fază, alături de Alba Iulia, ca lider al rețelei de transfer, mai sunt incluse, ca beneficiari, orașele Perugia, din Italia și Braganca, din Portugalia.

În faza a doua a proiectului se vor alătura proiectului orașele Varna (Bulgaria), Limerick (Irlanda), Teguise City din Insulele Canare, Districtul 22 din Budapesta și Wroclaw Agglomeration Development Agency din Polonia.

Pe o perioadă de 30 de luni reprezentanți ai municipalității din Alba Iulia împreună cu reprezentanți ai presei locale și alți parteneri direct implicați în procesul de branding și promovare vor face o serie de vizite de lucru în orașele partenere europene pentru a transfera personalizat bunele practici implementate deja la Alba Iulia.

Pe de altă parte, managerii orașelor europene partenere vor veni la Alba Iulia și vor învăța cum un oraș-startup își poate construi în timp scurt o strategie de brand, un manual de brand și un plan de dezvoltare a brandului pe termen lung.

Ei vor afla direct de la sursă cum se construiește un proiect integrat de smart city, prin care soluții inteligente să facă viața cetățenilor și interacțiunea cu managementul orașului mai ușoară, vor învăța cum să comunice cu cetățenii, turiștii, investitorii, cum să creeze cu costuri mici campanii de promovare turistică cu impact global și cum să prezinte investitorilor o viziune care să îi inspire să investească în orașul lor.

De asemenea vor replica la nivelul orașelor pe care le reprezintă acele bune practici care sunt transferabile comunității locale.

Reprezentanții orașelor și organizațiilor cuprinse în ambele faze ale proiectului City-as-aStartup, împreună cu reprezentanții Programului de finanțare URBACT III, au participat la prima întâlnire în perioada 4-6 septembrie, la Alba Iulia.
Indiferent cât de mari îți sunt planurile sau cât de departe ai ajuns cu transpunerea lor în realitate, e esențial să nu uiți de unde ai plecat. Și să te raportezi continuu la cei mici. De aceea cred că e mai mult decât binevenită această comparație, între oraș și un startup, cu întregul proiect generat de ideea inițială. Văd in “City-as-a-startup” o întoarcere la fundament și, în același timp, un instrument extrem de eficient de autocontrol. Pentru că oricât de mare ar fi ajuns o organizație – în cazul nostru o administrație- valorile primordiale sunt exact aceleași pe care le adoptă și un startup, orice startup. Evident că există și un sentiment de mândrie pură prin faptul că Alba Iulia, mulțumită experienței sale relevante în city branding, a fost aleasă ca lider al acestui proiect, care aduce împreună opt orașe europene. Suntem bucuroși să le împărtășim din expertiza noastră și să le aratăm că se pot face lucruri mari și pentru orașe mici si medii” a declarat Nicolaie Moldovan, city manager al Municipiului Alba Iulia, coordonatorul proiectului.

Normal că ești mândru, ca român, când vezi că Europa te percepe nu doar ca pe egalul ei ci, mai mult, ca pe unul de la care ea însăși recunoaște că are ceva de învățat. E o dovadă bună că “eleva” Alba Iulia și-a făcut foarte bine temele din 2007 încoace, și-a învățat perfect fiecare lecție iar acum s-a transformat în “profa de europeană” și că e capabilă să îi învețe și pe alții cum se poate evolua de la un oraș menționat în presă cam o dată pe an, de ziua națională, la o prezență constantă și consistentă în media dar mai ales în sectorul economic, în mediul de business”., a declarant primarul Municipiului Mircea Hava.

Articolul precedentGuccifer rămâne în arest
Articolul următorPercheziţii BCCO Alba Iulia la o grupare bănuită de fraudă informatică

Comments are closed.