Vaccinarea persoanelor vârstnice și a celor care au boli cronice ar putea începe luna aceasta. Autoritățile au anunțat că faza a doua a campaniei de vaccinare s-ar putea suprapune cu faza întâi, în care erau vaccinați doar medicii și personalul din sistemul social, relatează Realitatea PLUS.
Autoritățile iau în calcul suprapunerea fazei a doua a campaniei de vaccinare cu faza întâi, cee ce înseamnă că populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale ar putea fi vaccinată mai devreme decât era preconizat.
„Sunt vizate persoanele din grupe vulnerabile si persoanele din domeniul statului. Va fi o etapa extrem de scurta. Miza acestei campanii va fi populatia generala. Abia dupa ce vom vaccina 60-70% din populatia generala, vom punea sa intrerupem pandemia”, a afirmat Radu Tincu, medic ATI Spitalul Floreasca.
Potrivit medicului, intre orice vaccin, inclusiv cel antigripal, si vaccinul antiCovid trebuie sa existe o perioada de 28 de zile.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghță, a anunțat, sâmbătă seara, la un post TV, că din 4 ianuarie vor începe activitatea de vaccinare 90% dintre cele 270 de centre de vaccinare din România și ar trebui să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi.
În ultimele 24 de ore au fost vaccinați 1.586 de români împotriva noului coronavirus, numărul total al celor care au primit vaccinul de la Pfizer ajungând la 13.242 de persoane.
În ceea ce privește reacțiile adverse, 27 de persoane au avut astfel de reacții, dintre care: 4 – reacţii locale cu durere la locul injectării, iar 23 – reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).