DSVSA Alba achiziţionează aparatură pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 şi a unor boli la animale

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba achiziţionează aparatură şi echipamente specifice cu care se depistează noul coronavirus SARS-CoV-2, dar şi genomul virusului Pestei Porcine Africane (PPA), Pestei Porcine Clasice (PPC), Bluetongue (boala limbii albastre) şi gripa aviară.

Astfel, DSVSA Alba, a lansat prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, procedura pentru achiziţia unei linii complete de diagnosticare a SARS-CoV-2 (echipamente de biologie moleculară precum: extractor automat, platforma Real-Time PCR de înaltă performanţă, centrifuge, hotă microbiologică, vortex, set pipete automate).

Aparatura şi echipamentele vor fi folosite în această perioadă, cu prioritate, pentru testarea SARS-CoV-2, conform Protocolului de colaborare încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba şi, ulterior, în funcţie de evoluţia epidemiologică, pentru diagnosticarea PPA si PPC, gripei aviare şi Bluetongue.
Încă din luna martie, Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în subordinea căreia se află DSVSA Alba, a acordat sprijin Ministerului Sănătăţii şi celorlalte autorităţi publice implicate în prevenirea răspândirii şi combaterii epidemiei COVID-19, inclusiv prin punerea la dispoziţia Direcţiilor de Sănătate Publice a aparaturii în vederea diagnosticării noului coronavirus SARS-CoV-2, întrucât astfel de echipamente existau la nivelul Laboratoarelor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De asemenea, în urma declarării pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ANSVSA a făcut demersuri – şi a găsit sprijin din partea Guvernului – pentru achiziţionarea unor linii complete Real Time PCR cu care se pot efectua teste de biologie moleculară pentru depistarea SARS-CoV-2, virus ce cauzează boala denumită COVID-19. Astfel, şi DSVSA Alba a primit finanţare, de la instituţia ierarhic superioară, pentru a cumpăra o linie completă de diagnosticare şi pe care, conform protocolului încheiat cu DSP Alba, o va pune cu prioritate la dispoziţia autorităţii judeţene de sănătate publică. Ulterior, aceste echipamente, vor fi folosite în vederea depistării bolilor la animale.

DSVSA Alba şi-a manifestat mereu interesul pentru reînnoirea aparaturii din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, inclusiv prin accesarea de proiecte cu finanţare europeană. În acest sens, la începutul lunii februarie 2020, a fost semnat un contract de finanţare europeană cu CRFIR 7 Centru Alba Iulia în vederea achiziţiei de echipamente şi instrumentar de determinare şi diagnostic a Pestei Porcine Africane, cu care se vor putea realiza, în egală măsură, şi teste pentru depistarea noului coronavirus.

DSVSA Alba va sprijini, în continuare, cu toate forţele de care dispune, atât materiale cât şi umane, autorităţile publice implicate în tratarea, prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19.

Articolul precedentDSP Alba își triplează capacitatea de testare. Protocoale între DSP – DSVSA – OSPA pentru achiziția a două noi linii de testare
Articolul următorUn angajat de la Uzina Mecanică Cugir cercetat penal pentru zădărnicire a combaterii bolilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.