„Într-o zi, când Vania avea vreo 9 luni, îmi amintesc că plângea rău în pătuțul lui, și nu știu ce mi-a venit, dar l-am luat așa înfășat cum era , l-am pus în vârful bărcii și am ieșit cu el pe apă. A tăcut ca prin minune și a adormit, zâmbind, sub soarele de vară, în legănatul Dunării”.
Așa îi spunea bunicul Perfil ziaristului Horia Alexandrescu despre prima călătorie în barcă a celui care avea să devină unul dintre cei mai mari sportivi ai lumii, Ivan Patzaichin, născut într-o zi aspră de noiembrie la Mila 23, în Delta Dunării. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii, credința în Dumnezeu a părinților și bunicilor însoțindu-l toată viața. Iar Ivan parcă a strâns în el această asprime și a purtat-o peste tot în lume. A câștigat tot ce își putea dori mai mult un sportiv, în cariera sa: patru medalii de aur olimpice, alte 3 de argint, a fost de 9 ori campion mondial, de 4 ori vicecampion mondial iar de alte 9 ori a câștigat bronzul. Peste 20 de ani, Ivan Patzaichin a dominat canotajul așa cum nu a mai făcut-o nimeni în istorie și cum nu o va mai face cineva.
Nimic nu l-a oprit – anul acesta se împlinesc 50 de ani de la Jocurile Olimpice de la Munchen. Atunci, într-o cursă de calificare legendară, Ivan a continuat să vâslească cu pagaia ruptă, într-un efort care avea să fie răsplătit cu aurul olimpic. După ce a terminat cariera sportivă, a continuat să sprijine tinerii care se îndreptau spre sport, astfel că a contribuit direct, ca antrenor, la câștigarea a peste încă 150 de medalii.
Însă niciodată nu a uitat de unde a pornit: Delta lui dragă, în care și-a petrecut copilăria, în care a început să muncească din greu ca ajutor de pescar, la doar 16 ani. Delta care i-a dat puterea de a răzbate pe vânt, pe ploaie, în condiții uimitor de grele, antrenând un caracter puternic, așa cum puține au existat în România. Ivan nu a uitat vreodată de unde a plecat. Ultimii ani ai vieții i-a dedicat promovării Deltei Dunării. Iar dacă acum le este mai bine oamenilor din Deltă, le este mai bine și pentru că Ivan Patzaichin i-a făcut cunoscuți, le-a fost ambasador cu inima și cu mintea, a promovat turismul sustenabil, a scos la vedere minunile unei regiuni magnifice, unică în Europa. De ce am apelat la memoria unui sportiv pentru a începe un nou episod din Cu drag, pentru România? Pentru că Ivan Patzaichin și-a dedicat viața, Cu drag, pentru România! Pentru că Delta, Dobrogea și Tulcea i-au fost mereu în suflet. Și dacă vorbeam de asprimea moștenită din natura acestor locuri, vă garantez că nu a aplicat-o vreodată în gândurile sale locurilor din care se trage. Așa cum nu a făcut-o nici în cazul familiei sale minunate.
Fiica sa, Ivona Patzaichin, este alături de noi pentru a vorbi Cu drag, despre Tulcea! Și îi mulțumim mult pentru asta! Așa cum le mulțumim și îi salutăm cu această ocazie pe toți reprezentanții celor 14 etnii care compun populația județului Tulcea, un mozaic de naționalități și un model de conviețuire în armonie. Doamnelor, domnilor, vorbim în această seară, Cu drag despre Tulcea!