În săptămâna care a trecut, polițiștii specializați în prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională generate de folosirea și manipularea necorespunzătoare a substanțelor periculoase sau poluante au desfășurat controale în cadrul acțiunii „End of Life Vehicules 2019”. Au fost verificate 7 societăți comerciale specializate în dezmembrarea de mașini scoase din uz și au fost constatate 6 infracțiuni și 4 contravenții.
În perioada 21 – 25 octombrie 2019, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi de cei ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu reprezentanţi de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, au acţionat pentru depistarea şi sancţionarea activităţilor ilicite din domeniul operaţiunilor cu autovehicule dezmembrate sau scoase din uz.
Poliţiştii au efectuat 7 controale la societăţi comerciale de pe raza județului Alba, specializate în efectuarea de astfel de operațiuni, prilej cu care au constatat 3 infracțiuni de ”neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”, fapte prevăzute de Legea 211/2011, privind regimul deșeurilor. De asemenea, în urma verificării documentelor de evidență ale societăților respective, polițiștii au constatat 3 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 din Codul Penal.
Polițiștii au aplicat și 4 sancțiuni contravenţionale, ca urmare a faptului că au constatat completarea defectuoasă a registrelor privind evidența autoturismelor casate.
În urma controlului efectuat la o societate comercială din Câmpeni, polițiștii au constatat că un număr de 412 autovehicule netratate erau depozitate atât pe platforma societății cât și direct pe sol, bazinul decantor cu separator de produse petroliere era nefuncțional, iar pe o mare suprafață de sol existau scurgeri de produse petroliere.
Administratorului societății controlate i-a fost întocmit dosar penal pentru „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 63 din Legea 211/2011.
În urma unui control efectuat la o societate comercială din Ocna Mureș, polițiștii au constatat că administratorul acesteia a emis 3 certificate de distrugere ale unor autoturisme, pentru a fi folosite de către proprietarii acestora la radierea din circulație, cu toate că societatea administrată de el nu deține autorizație tehnică emisă de Registrul Auto Român.
De asemenea, polițiștii au constatat că reprezentanții societății nu a colectat selectiv deșeurile periculoase provenite din dezmembrarea vehiculelor (filtre de ulei, filtre de combustibil, acumulatori auto, deșeuri feroase și neferoase) sau din activitățile de reparații auto și întreținere auto și nu a predat, spre operatori autorizați, deșeurile periculoase provenite din activitatea prestată.
În acest caz, au fost întocmite dosare penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.
Cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, polițiștii au constatat că reprezentanții acesteia ar fi folosit, la utilajele proprii ale societății, peste 240 de litri de ulei uzat, provenit din tratarea, pentru depoluare, a vehiculelor scoase din uz, cu toate că aveau obligația predării acestuia către un operator economic autorizat să efectueze eliminarea.
În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 98 din O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.