CHECK-IN. Cum poate plăti angajatorul școala copilului

E momentul să aflați ce ar trebui să faceți ca angajatorul dumneavoastră să plătească școlarizarea minorilor, dar și ce beneficii au firmele care îi sprijină pe angajații cu copii. Ana Maria Păcuraru dă Check in acolo unde mediul antreprenorial se intersectează cu educația. 

O ordonanță de urgență adoptată în noiembrie 2020 face ca salariații care au copii înscriși la creșă sau grădiniță să poată beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar. Totul cu acordul angajatorului, care trebuie să fie plătitor de impozit pe profit. Potrivit consultantului economic Adrian Bența, în situația în care impozitul pe profit este insuficient pentru a acoperi toate aceste decontări, sumele se suportă din impozitul pe venitul din salarii, TVA și accize, în ordinea enumerată. 

Potrivit avocat.net, microfirmele pot acorda și ele bani de educație timpurie și să profite de scutirea de taxe salariale. Evident, aceste companii acordă banii pe propria cheltuială, pentru că nu pot să scadă sumele respective din impozitul micro datorat statului. Avantajul fiscal în cazul acestor tipuri de afaceri ar fi acela că pentru salariații microîntreprinderii suma decontată nu reprezintă venit de natură salarială și firma nu are nevoie să plătească impozit pe venit și contribuții de asigurări sociale obligatorii pentru banii investiți în educația copiilor.

Pentru a se încadra la această măsură, angajatorii trebuie să facă dovada plăților care pot fi decontate fie dacă grădinița este de stat sau privată. Dacă salariatul plătește lunar 700 de lei pentru grădinița copilului, angajatorul îi poate oferi doar 700 de lei. Pentru sumele mai mari, suma se plafonează la 1500 de lei, iar diferența se achită de către fiecare familie în parte. O problemă ar fi că în acest caz, nu există o separare între cheltuielile de școlarizare propriu-zisă sau cheltuielile pentru activitățile opționale. De aceea ar fi indicat să consultați un specialist în dreptul muncii înainte de a plăti acești bani.

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea este mai bună decât toate!

Articolul precedentROMÂNIA ÎN REALITATE, invitat MĂDĂLIN GURUIANU
Articolul următorRaport INSP: Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.