Decizie controversată a guvernului italian! Executivul a hotărât, joi, că profesorii vor fi obligați să prezinte un certificat Covid înainte de a intra la cursuri, ceea ce înseamnă că dascălii vor avea de acum trei variante: fie să fie vaccinați antiCovid, fie să prezinte un test negativ la coronavirus, fie prezintă dovada că au trecut prin boală în ultimele luni. În plus, certificatul devine obligatoriu pentru cei care călătoresc cu trenul, avionul, vaporul sau cu intercity-ul.

Încercarea de a accelera vaccinarea populației pentru a combate varianta Delta, mult mai contagioasă, a COVID-19 a determinat autoritățile italiene să ia o serie de măsuri, deloc populare. 

Guvernul a dispus deja ca certificatele de vaccinare anti-Covid să fie cerute pentu accesul în restaurante, cafenele, baruri sau alte locații, măsura intrând în vigoare de chiar astăzi.

Joi, în ciuda unor discuții în coaliția de guvernare și a unor proteste de stradă, Cabinetul Mario Draghi a extins obligativitatea prezentării certificatului verde pentru profesori, studenți și pentru călătoriile pe distanțe lungi, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 septembrie.
Ca urmare a noi decizii, profesorii nu vor putea munci dacă nu prezintă certificatul, iar după cinci zile de absență, aceștia nu vor mai fi plătiți.

Italia urmează, astfel, exemplul Franței, prima țară din UE care a impus prezentarea unei dovezi privind vaccinarea, testarea negativă sau imunizarea în urma bolii, în diferite locații publice, relatează HotNews.ro.