Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei. Aduce belșug și ferește casa de rău

Ajunul Bobotezei reprezintă ziua în care cerurile se deschid, iar creștinii țin post pentru putea gusta din apa sfințită- Agheasma Mare. Totodată, aceasta este o zi a tradițiilor, a obiceiurilor și a superstițiilor transmise din generație în generație.

Așadar, data de 5 ianuarie are o semnificație aparte pentru români. Iată ce trebuie să pui de masă în Ajun de Bobotează 2023, potrivit datinei și obiceiului românesc.  

În Ajunul Bobotezei, se pregătește o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Totodată, sub fața de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgăre de sare. Obiceiul este menit să atragă belșugul și să păzească de rele toată familia în noul an. 

 

Mai apoi, pe masă se pun 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiușele babei” (fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci), borș de pește, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. 

Nimeni nu trebuie să se apuce de mâncat din bucate până nu sosește preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinți masa. În tradiția ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post, și se spune că cel care va posti o să aibă noroc tot anul.  

Articolul precedentPrinţul Harry susţine că a fost bătut de fratele său William, în 2019: „A dat cu mine de pământ”
Articolul următorAnaliză Harvard: Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume şi va creşte în medie cu 2,9% până în 2030

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.