Campania de vaccinare în România a început, în acestă dimineață, de la ora 9.00. Prima persoană vaccinată din țara noastră este o asistentă de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, cel mai mare spital COVID. Este vorba despre asistenta Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, cea care, pe 27 februarie, a preluat primul caz COVID din România. Urmează apoi prima vaccinare și în alte nouă spitale de boli infecțioase din țară, începând cu ora 10.00. Momentul marchează startul unei ample campanii de vaccinare nu doar în România, ci și în întreaga Uniune Europeană.
Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 9.00. Primul medic ales pentru a fi primul român vaccinat este de la „Matei Balș” din București, alături de echipa sa. După o oră, începe vaccinarea și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase din prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Evenimentele din această primă zi a vaccinării în România vor fi transmise live pe toate paginile de Facebook instituționale ale Guvernului României.
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în țară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40. Cele 10.000 de doze de vaccin din primul lot au ajuns sâmbătă, 26 decembrie 2020, la Institutul Cantacuzino din București, de unde plecat sâmbătă seară către cele 10 spitale din țară în care începe oficial, astăzi, campania de vaccinare.
Începe vaccinarea anti-covid. Florin Cîțu: Este un moment important, l-am așteptat de aproape un an, am muncit
„Este un moment pe care îl așteptăm de un an de zile, livrarea și distribuția vaccinului va ajuta la limitarea și eradicarea pandemiei”, a declarat premierul Florin Cîțu, sâmbătă, prezent la recepționarea vaccinului, la Institutul Cantacuzino.
Debutul campaniei de vaccinări nu va fi doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană. Autoritățile de la Bruxelles a transmis fiecărui stat membru câte o tranșă „simbol”.
Președintele C.E., Ursula von der Leyen: ”Programul de vaccinare este un moment emoționant de unitate”
„Începem să dăm pagina peste un an foarte dificil. Zilele vaccinării în Europa sunt un moment emoționant de unitate și o poveste de succes european. Vaccinările ne vor ajuta să ne revenim la viaţa normală, încet-încet”, a transmis sâmbătă Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
Vaccinarea în România începe după 10 luni și o zi de la confirmarea primului caz de COVID-19 pe teritoriul țării – 26 februarie 2020. Bilanțul coronavirus a ajuns până sâmbătă, 26 decembrie 2020, la 613.760 de persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 15.108 au murit:
OFICIAL. Primul caz de coronavirus CONFIRMAT în România. Arafat: „Pacientul nu prezintă simptome”
Primul român vaccinat – un medic de la Institutul „Matei Balș”, la ora 9.00
Primul român vaccinat este un cadru medical de la spitalul „Matei Balș” din Capitală, cel mai mare spital COVID din România.
Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Momentul marchează startul unei ample campanii de vaccinare nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană.
Urmează primele vaccinări anti COVID-19 din România – în alte 9 spitale din București și alte orașe, simultan, de la ora 10.00
Prima tranșă de peste 3.000 de vaccinuri a fost repartizată de sâmbătă, 26 decembrie, celor 10 spitale din București și din țară.
Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare: Din momentul decongelării, vaccinul trebuie făcut în cel mult 5 zile
În momentul în care transporturile de vaccin pornesc de la Institutul Cantacuzino spre centrele din țară vor fi scoase de la temperatura de minus 70 de grade Celsius și vor fi transportate la un „lanț de frig” obișnuit de 2-8 grade. La această temperatură, vaccinul are o durată de viață de 5 zile, iar în momentul în care flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore, a explicat Valeriu Gheorghiță. Specialistul militar a dat asigurări că niciun transport nu va face mai mult de 12 ore pe drum.
Potrivit autorităților, alocarea dozelor pe spitale s-a făcut deja, cu mențiunea că acestea pot fi modificate, în funcție de cererea unităților respective:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze
5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze
8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.
„Cele peste 3000 de doze care vor ajunge mâine în spitale sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina.
Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, au transmis autoritățile, sâmbătă, 26 decembrie.
TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE VACCINARE ȘI VACCINUL ÎMPOTRIVA COVID-19. ETAPELE VACCINĂRII ÎN ROMÂNIA
Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie și este gratuită. Administrarea vaccinului anti COVID-19 se face cu două doze. În România, vaccinarea împotriva COVID-19 are trei etape.
Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a personalului medical, ar trebui să se termine la sfârșitul lunii ianuarie 2021 sau începutul lunii februarie 2021, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a precizat coordonatprul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a mai spus că în cazul vaccinării a 60 – 70% din cetățeni va fi atins nivelul de imunizare colectivă, și că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 – 11 milioane de doze de vaccin.
Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-COVID-19 vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile la momentul respectiv: vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie); vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19; vaccinarea populației generale.
Când va fi vaccinată populația împotriva COVID-19
Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză. De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.
Adeverință pentru toți românii care se vaccinează împotriva COVID-19. Ce informații conține și de ce este necesară
Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Secvență de ARN mesager, odată introdusă în celule, transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafață a virusului SARS-CoV-2. Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanșează un răspuns imun responsabil de construirea imunității împotriva COVID-19. ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular este în afara lui, și anume în citoplasma celulară, deci nu poate influența ADN-ul celular propriu, care este în nucleul celulei.
VACCINUL dezvoltat de BioNTech și Pfizer. Comirnaty, denumirea comercială a tratamentului împotriva COVID-19, este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.
Prospectul în română al vaccinului anti-COVID. Cum se administrează, contraindicații și efecte adverse – DOCUMENT
Descarcă DOCUMENTUL – Prospect vaccin dezvoltat de BioNTech și Pfizer
Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate ușoară și medie, la nivel local – durere, disconfort, tumefacție, roșeață, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost și efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.
Comitetul de vaccinare a făcut și câteva precizări în legătură cu posibile efecte adverse ale vaccinului anti COVID-19: Reacțiile alergice sunt posibile în cazul administrării oricărei substanțe, inclusiv vaccin, dar acestea sunt rare. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, nu au fost observate reacții alergice severe în studiile de fază 3 (care au inclus 44000 de persoane), dar au fost raportate câteva cazuri de reacții alergice la administrarea vaccinului după ce acesta a primit autorizarea de urgență în Statele Unite și Marea Britanie.
„Poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii”. Unde apar EXCEPȚIILE
CINE se poate vaccina împotriva COVID-19. Ce se întâmplă cu cei alergici la ambrozie
Cum se simte primul român vaccinat împotriva COVID-19 – Ce spune despre efectele adverse și sfatul dat celor din România
Specialiştii dau asigurări că vaccinul este sigur şi eficient.
Noua tulpină a virusului Sars COV-2, descoperită în Marea Britanie și răspândită deja în mai multe țări, nu afectează eficiența vaccinurilor.
Infecționistul Adrian Marinescu: Noua tulpină COVID nu afectează vaccinarea, dar trebuie să fim pregătiți
Specialiștii avertizează: Ce TREBUIE să știe femeile însărcinate despre infecția cu COVID-19 – Predispoziții și riscuri
Vești bune pentru femeile însărcinate care au Covid. Ce spun cercetătorii despre transmiterea virusului la făt
Date utile despre vaccinul împotriva Sars-Cov-2 și campania de vaccinare sunt disponibile pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
ZILELE EUROPENE ALE VACCINĂRII ÎN ROMÂNIA
Sâmbătă, 26 decembrie, Institutul Cantacuzino a recepționat prima tranșă de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 aprobat luni, 21 decembrie 2020 de Agenția Europeană a Medicamentului. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.
Moment istoric: Vaccinul anti-COVID a ajuns în depozitul Institului Cantacuzino
Luni, 28 decembrie 2020, va ajunge un al doilea transport de vaccinuri în țară, de 10 ori mai mare decât primul – aproximativ 150.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. În luna ianuarie 2021 sunt așteptate peste 600.000 de doze de vaccin, câte 150.000 de doze săptămânal.
Cât de repede va ajunge în România un nou transport de vaccinuri împotriva COVID-19. Anunțul Comitetului de vaccinare despre cele 150.000 de doze
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala