O rețea de canalizare prost concepută și indiferența instituțiilor abilitate face ca toată mizeria care se adună de la populația orașului Abrud să fie deversată în râul Abrudel.
Mii de oamenii care locuiesc în aval de strada Cristea din Abrud sunt expuși zilnic la boli periculoase din inconștiența autorităților. Acolo este punctul în care sunt deversate zilnic sute de mc de ape uzate menajere și industriale.
Lungimea rețelei de canalizare a orașului Abrud este de 12,3 kilometri de conducte principale iar un colector preia toate apele uzate din canalizarea întregului sistem și le deversează în râul Abrudel cu bună știință.
Aspectul cel mai grav este că societatea APA CTTA a primit autorizaţie de mediu pentru a funcționa în zonă și totuși nu au binevoit să găsească o soluție, fie ea și provizorie.
Locuitorii din zonă spun că în anumite zile mirosul este insuportabil și că întreaga vale, este un focar de infecție. ” Dacă veniți să vedeți cum miroase te și apucă durerea de cap Practic, toată mizeria din acest oraș ajunge în această vale și de acolo în Arieș. Nu ne mai putem lăsa copiii să se joace prin curți de frică să nu meargă spre vale și să se îmbolnăvească cu diferite boli grave”, spune un localnic din Roșia Montană, localitate aflată la 5 km de zona de deversare.
Primarul orașului Abrud, Nicolae Simina spune că există un proiect cu finanțare europeană și că până în 2022 ar trebui să fie rezolvată situația.
” Orașul Abrud are populația mai mică de 8.000 de locuitori, așadar am fost ultimii care am intrat la finanțare. Există un proiect realizat de Asociați de Dezvoltare Intercomunitară Apa – Alba și ei se ocupă de realizarea unei stații de epurare pe bani europeni. Până acum nu am primit decât o sesizare de la cetățeni, a fost un control acum vreo 2-3 ani însă și ei au ajuns la concluzia că o investiție este inutilă atât timp cât vom avea acest proiect.” a spus primarul Nicolae Simina.
În cel mai dulce stil al birocrației românești, în autorizația de mediu emisă la 30.06.2014 cu numărul 126 și revizuită, ultima dată în 2018 autoritățile de mediu, permit deversarea cu dejecții din rețeaua de canalizare a orașului Abrud, în râul Abrudel, ulterior în Arieș fără să solicite nici o măsură în acest sens. În același timp cetățenii sunt taxați de societatea de apă pentru ca toate mizeriile orașului să fie deversate într-un râu.
Comments are closed.