Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reia apelul către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți vânați.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă și până la începutul anului, în județul Alba, au fost efectuate peste 12.500 de examene trichineloscopice, la porcii proveniți din gospodăriile populației și circa 600 de astfel de analize la porcii mistreți vânați. Au fost identificate 5 probe pozitive de Trichinella spp., dintre care două la porci domestici și trei porci mistreți.
Nouă persoane au consumat carne infestată, neexaminată trichineloscopic, de la un porc crescut în gospodărie și sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Inspectorii DSVSA Alba au început, după raportarea primelor simptome specifice de îmbolnăvire, o anchetă epidemiologică. S-au prelevat probe și s-a efectuat examen trichineloscopic, prin metoda digestiei artificiale, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar rezultatul a fost pozitiv la Trichinella spp.
Carnea și preparatele din carne provenite au fost identificate și puse sub restricții sanitare veterinare, în momentul prelevării probei, fiind ulterior dirijate spre incinerare. Autoritățile sanitare veterinare au dispus efectuarea unei acțiuni de deratizare în gospodăria respectivă.
DSVSA Alba transmite consumatorilor să nu cumpere, niciodată, carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.
Astfel, sunt necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii:
- Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
- Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
De asemenea, se recomandă efectuarea periodică a acțiunilor de deratizare a gospodăriilor în care sunt crescuți porci, cu firme autorizate, în vederea combaterii rozătoarelor care sunt vectori de transmitere a bolii.