Unul dintre cele mai importante contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, s-a semnat în ultima zi a lunii octombrie.

Este vorba de un proiect prin care se vor achiziționa 211 ambulanțe de diferite tipuri și vor fi operaționalizate șase echipaje de intervenție, câte unul în fiecare județ al regiunii centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Proiectul intitulat „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale – Regiunea Centru” al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Acest proiect este un continuator al celor trei inițiative similare, implementate în Regiunea Centru între anii 2007 și 2015, prin care au fost achiziționate zeci de echipamente pentru dotarea a mai mult 40 de unități mobile pentru intervenții în situații de urgență, la nivel județean, proiecte a căror valoare totală a depășit suma de 63 milioane lei.

Importanța acestor proiecte regionale în domeniul intervențiilor în situații de urgență este vizibilă atunci când se produc evenimente nedorite, în momente de răscruce, în situațiile în care avem accidente rutiere, montane, sau de alt gen, în zone greu accesibile sau condiții meteorologice dificile.

Echipamentele profesionale performante și munca depusă de echipaje de profesioniști instruiți, au dus la reducerea timpului de intervenție, fapt ce a însemnat, în cazuri extreme, salvarea de vieți omenești.

Acum se achiziționează autospeciale diverse pentru dotarea serviciilor județene de ambulanță.

Practic, are loc o înnoire a parcului auto al acestor servicii, cu resurse europene, la standarde moderne, cum autoritățile publice locale nu ar fi putut să asigure, din fonduri proprii sau numai din resursele bugetului de stat.

Acest concept și ideea acestor proiecte s-a născut în urmă cu circa 15 ani, chiar în Regiunea Centru, și datorită relevanței și a importanței sale s-a extins, prin preluare, în toate regiunile României, devenind național.

Acum aproape oricine știe și se bazează că, în caz de accident, calamități, dezastre, echipajele de intervenție în situații de urgență dispun de mijloace de intervenție performante, de echipamente de ultimă generație, de oameni instruiți, care acționează eficient și intervin la timp.

Salvează vieți, redau speranțe. Practic, fiecare dintre noi, în calitate de cetățeni ai Regiunii Centru, înțelegem relevanța acestor proiecte și utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităților de intervenții rapide”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre acest proiect.

„Cererea de finanțare pentru proiectul ”Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale – Regiunea Centru” are ca beneficiar principal instituția IGSU, iar ca beneficiari direcți, inspectoratele de profil și serviciile de ambulanță județene.

Obiectivul investiției este creșterea calității serviciilor medicale din faza pre-spitalicească prin îmbunătățirea nivelului de dotare cu echipamente de transport și alte echipamente specifice pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, inclusiv prin operaționalizarea unor noi echipaje de intervenție la urgențele medicale și dotarea acestora cu o parte dintre noile echipamente achiziționate.

De asemenea, se va asigura eficientizarea intervențiilor la misiunile de căutare-salvare în zona montană, prin dotarea cu echipamente pentru transportul pacienților din zona montană.

Concret, prin proiect se dorește îmbunătățirea capabilităților necesare pentru a asigura răspunsul la solicitările de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat și îmbunătățirea capabilităților de răspuns la solicitările de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat la accidente colective.

În paralel va avea loc consolidarea rețelei de echipaje de intervenție, pentru creșterea capacității de răspuns la urgențele medicale.

Acest lucru se va realiza prin operaționalizarea noilor echipaje de intervenție, care vor asigura creșterea gradului de acoperire a populației cu servicii medicale de urgență.

În fine, o parte din noile autospeciale și echipamente vor asigura creșterea capacității de intervenție pentru misiunile de căutare-salvare în zona montană.

Echipamentele achiziționate vor asigura îmbunătățirea accesului populației din întreaga regiune la serviciile medicale de urgență din faza pre-spitalicească prin îmbunătățirea dotării serviciilor cu atribuții în asigurarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, precum și căutare-salvare în zona montană, prin reducerea numărului de zile de indisponibilitate a ambulanțelor, creșterea numărului de kilometri parcurși și reducerea timpului de răspuns la urgențele medicale.

De asemenea, se va îmbunătăți gradul de acoperire al comunităților defavorizate cu echipaje de intervenție la urgențele medicale.

Echipamentele achiziționate în cadrul acestui proiect vor fi distribuite în fiecare județ din regiune.

Având în vedere dinamica stării tehnice a flotei de ambulanțe la nivelul fiecărui județ, este posibil ca necesarul identificat la momentul scrierii cererii de finanțare să difere față de perioada ulterioară achiziției echipamentelor.

Astfel, distribuția inițială este provizorie și va putea suferi modificări în funcție de nevoile operative curente, printr-o notificare la Autoritatea de Management.

De asemenea, în numărul total de ambulanțe de tip B, Autoritatea Contractantă (IGSU) poate modifica numărul de mașini cu tracțiune 4×4 față de cele cu tracțiune 4×2, printr-o notificare adresată Autorității de Management.

Valoarea totală a proiectului este de 87.229.964,45 lei, din care 61.060.975,45 lei provin de la FEDR, restul fiind reprezentat de contribuția beneficiarilor, fiind menținută proporția de 70% fonduri europene nerambursabile și 30% fonduri proprii.

Implementarea proiectului este prevăzută a se finaliza în data de 30 septembrie 2020.” – se arată într-un comunicat remis de ADR Centru.

În cadrul acestui proiect se propune achiziționarea de autospeciale, pe județe, după cum este specificat în continuare:

Județul Alba:

Ambulanțe tip A2 – 7 (pentru SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 8 (pentru SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 10 (SAJ- 4, SMURD- 6); Ambulanțe tip C – 4 (SAJ-2, SMURD-2); Ambulanțe pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ).

Județul Brașov:

Ambulanțe tip A2 – 8 (SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 14 (SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 15 (SAJ- 6, SMURD-9); Ambulanțe tip C – 5 (SAJ-3, SMURD-2); Ambulanțe de transport nou-născuți – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru transportul pacienților cu risc biologic – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 3 (1-SALVAMONT, 2-IJJ).

Județul Covasna:

Ambulanțe tip A2 – 5 (SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 6 (SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 7 (SAJ- 3, SMURD- 4); Ambulanțe tip C – 1 (SAJ-1); Ambulanțe pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ).

Județul Harghita:

Ambulanțe tip A2 – 6 (SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 7 (SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 9 (SAJ- 4, SMURD-5); Ambulanțe tip C – 3 (SAJ-2, SMURD – 1); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ).

Județul Mureş:

Ambulanțe tip A2 – 8 (SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 12 (SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 17 (SAJ- 5, SMURD-12); Ambulanțe tip C – 5 (SAJ-3, SMURD- 2); Ambulanțe de transport nou-născuți – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru transportul pacienților cu risc biologic – 1 (SMURD); Unități de suport pentru accidente colective – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 1 (1-SALVAMONT).

Județul Sibiu:

Ambulanțe tip A2 – 6 (SAJ); Ambulanțe tip B4x2 – 9 (SAJ); Ambulanțe tip B4x4 – 14 (SAJ- 4, SMURD- 10); Ambulanțe tip C – 4 (SAJ-2, SMURD-2); Ambulanțe de transport nou-născuți – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Posturi medicale avansate – 1 (SMURD); Ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ).

Abrevierile reprezintă:

  • SAJ – Serviciul de Ambulanță Județean
  • IJJ – Inspectoratul Județean de Jandarmi
  • SMURD – Serviciul Mobil de Urgență Resuscitare și Descarcerare