A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani

O nouă descoperire în studiul ADN-ului plantelor, considerată de cercetători drept „revoluționară”, ar putea ajuta la descoperirea așa-zisei „gene a nemuririi” și la încetinirea procesului de îmbătrânire în cazul oamenilor, care ar putea, teoretic, să ajungă să trăiască mii de ani, informează CNN.

„Este pentru prima oară când am reușit să identificăm structura detaliată a telomerazei (proteină asociată cu rezistența la procesul de îmbătrânire) din plante”, a declarat dr. Julian Chen, co-autor al studiului și profesor de biochimie la Universitatea de stat din Arizona, SUA.

Telomeraza este o enzimă care controlează și restabilește lanțul ADN al telomerilor – „segmente” de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol e protejarea cromozomilor împotriva degradării.

Pentru a înțelege mai bine acest tip de descoperire, savanții sugerează să ne imaginăm „telomerii” ca pe niște șireturi de la pantofi. Nivelurile ridicate de telomerază păstrează șireturile suficient de „lungi”, astfel încât să protejeze celulele de degradare, după divizarea acestora.

Majoritatea celulelor din corpul nostru au un nivel scăzut de telomerază, prin urmare ele „îmbătrânesc”, în timp, după divizare (la fel ca o pereche de șireturi care, în timp, „se degradează” și intră tot mai greu în găurile de la pantof).

Dar, dacă aceste celule sunt protejate de telomeroză, odată cu divizarea celulară, se pierde un telomer, iar ADN-ul continuă să rămână intact pentru mai mult timp.

Fumatul, stresul, dieta necorespunzătoare sunt responsabile, spun cercetătorii, de pierderea unui nivel mai mare de telomeri, comparativ cu cei care duc o viață mai sănătoasă.

„În termeni de cercetare fundamentală, vorbim de o descoperire epocală, pentru că acum avem, în sfârșit, o modalitate de a studia telomeraza în plante și, astfel, să înțelegem cât de diferite sunte ele, din acest punct de vedere, față de animale”, a declarat cercetătorul american.

Ar putea oamenii, în urma acestei descoperiri istorice, să ajungă să trăiască, la un moment dat, la fel de mult cât copacul „Matusalem” – pin care poate trăi până la 5.000 de ani. Este posibil, spun cercetătorii, dar asta se va întâmpla, eventual, într-un viitor nu prea apropiat.

„Ce facem acum este cercetare de bază. Până la a aplica pe oameni rezultatele acestor studii mai e cale lungă”, a spus cercetătorul american.

Elizabeth Blackburn, cercetător la Universitatea din California, s-a arătat extrem de entuziasmată de rezultatele studiului.

„Studiul arată ne arată cum plantele ne pot ajută la descoperirea verigii lipsă în acest proces”, a spus Blackburn.

Elizabeth Blackburn este laureată, în 2009, a premiului Nobel pentru Medicină, chiar pentru descoperirile făcute în domeniul telomerilor și ale telomerazei.

Articolul precedentTânără însărcinată, ucisă de câini în pădure, în zona în care se desfășura o partidă de vânătoare
Articolul următorRomâni, sclavi la o spălătorie auto din Marea Britanie. Suma cu care erau plătiți pentru 11 ore de muncă pe zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.