Veste bună a cercetătorilor germani. O anumită variantă de genă reduce riscul de deces în urma infectării cu coronavirus cu aproximativ 35 la sută. Pe de altă parte, această variantă de genă nu ar fi prezentă în rândul populației europene decât în proporție de 10 la sută.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Duisburg-Essen din vestul Germania a descoperit o genă care scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19. Gena care scade mortalitatea în cazul infectării COVID-19 se numeşte GNB3 TT, prezentă la doar aproximativ 10% din populaţia Europei.
Studiul a monitorizat în jur de 1.600 de pacienți care au fost diagnosticați cu noul coronavirus între 11 martie 2020 și 30 iunie 2021. Mai exact este voraba de 1.570 de pacienţi: 13% dintre ei au prezentat doar simptome ușoare, 48% au fost internați în spitale, 19% au fost internați în secții de terapie intensivă, 20% au murit.
Dintre participanţii la studiu, 205 au prezentat doar simptome uşoare, 760 au fost internaţi în spitale, iar 292 au fost internaţi în secţii de terapie intensivă. O cincime dintre pacienţii monitorizaţi în cadrul acestui studiu au murit -313.
Autorii studiului au stabilit și care ar fi condițiile în care șansele de supraviețuire a celor infectați COVID-19 cresc considerabil.
„Așa cum se știe deja, am putut observa că tinerețea, o vârstă mai mică, și absența bolilor cardiovasculare sau a diabetului reduc cu 50 la sută riscul de a muri după infectarea cu SARS-CoV-2”, susține conducătoarea studiului Birte Mohlendick, potrivit Welt.de.
„De asemenea, am putut arăta”, mai spune Mohlendick, „că celulele persoanelor cu genotipul GNB3 TT au reacționat cel mai puternic la coronavirus, ceea ce ar putea explica de ce riscul de deces este atât de mult redus în cazul celor care au aceste gene”.
Din păcate, noua variantă de coronavirus Omicron, care a apărut în toamna anului 2021, nu a fost inclusă în acest studiu.
Studiile anterioare celui publicat de universitatea germană au arătat deja că genele pot juca un rol în infectarea cu coronavirus, mai scrie publicația germană Die Welt. Se presupune că persoanele bolnave de COVID care au o variantă de genă diferită ar prezenta risc crescut de 3 ori de a avea nevoie de respirație artificială, potrivit studiului din 2020 a unei echipe de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig. Și grupa de sânge a unei persoane ar influența, de asemenea, cât de rapid se poate infecta cu coronavirus o persoană și cât de gravă poate deveni boala.
Cum acționează gena care scade riscul de deces la cei bolnavi de COVID-19
Potrivit studiului, genotipul TT al SNP rs5443 din gena GNB3 este asociat cu protecția împotriva decesului din cauza COVID-19. De asemenea, genotipul identificat de cercetători, corelat cu răspunsuri mai mari ale celulelor T specifice SARS-CoV-2, ar putea genera o evoluție mai ușoară a bolii la pacienții care dețin această genă.
Rezultatele studiului celor de la universitatea germană au fost publicate în publicația Frontiers in Genetics. Pe baza acestei descoperiri, a genei responsabile cu scăderea riscului de deces, se poate stabili diagnosticarea mai riguroasă a celor bolnavilor spitalizați infectați cu coronavirus care prezintă risc ridicat de deces.
„GNB3 este o genă care decodează aşa-numitele proteine G, importante pentru mai multe procese din organism. Gena GNB3 generează o activare a celulelor imunitare”, a explicat Birte Mohlendick.