Impactul uriaș al unui fake news despre certificatele COVID: cererile au crescut cu 8.500 la sută în România

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu anunță creșterea uriașă a certificatelor COVID emise în ultimele două zile – de 8.500 la sută. Fostul preşedinte al Comitetului de coordonare a vaccinării a explicat că totul s-a întâmplat din cauza unui fake news legat de termenul limită al certificatelor.

 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunțat luni seară că informaţiile false despre existenţa unui termen limită pentru emiterea certificatelor COVID au dus la creșterea numărului solicitărilor de documente chiar şi cu 8.500% în două zile înainte de sfârșitul lunii iulie.

Potrivit acestuia, mesajele primite de foarte multe persoane în ultima perioadă au determinat 300.000 de persoane să ceară reemiterea certificatelor verzi.

 

”Radiografia unui fake news. Care îi este impactul? Imaginea de mai jos ilustrează perfect impactul mesajelor pe care foarte mulţi dintre noi le-am primit”, a transmis, luni seară, Andrei Baciu, într-un mesaj pe Facebook.  

Foarte multe persoane au primit, în întreaga ţară, în 29 iulie, următorul mesaj: “Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”.  

 
„Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune.
Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi.
Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul”, a explicat Andrei Baciu.
 

În fotografia publicată de fostul șef al comitetului de coordonare a vaccinării anti-COVID-19 se vede creşterea enormă a numărului de certificate verzi emise în ultima perioadă.

”Mesajele transmise în ultimele zile au determinat 300.000 de persoane să-şi reemită certificatele verzi. În numai două zile! În acest caz, acţiunea declanşată a fost una nedăunătoare subiecţilor.

Până în 25 Iulie, media numărului de certificate emise atingea 2.100 solicitări. În urma propagării extrem de rapide a respectivului mesaj, prin care se sugerează că există un termen limită pentru emiterea certificatelor de vaccinare, peste 300.000 persoane (peste 130.000 în data de 28.07. și peste 170.000 pe 29.07) au solicitat și generat documentul care atestă vaccinarea.

 

Rezultatul fake news-ului? Îngrijorarea populației și incercarea de a destabiliza platforma de emitere a certificatelor. În doar două zile, numărul solicitărilor a crescut cu  6500% și 8500%.

Din fericire, fake news-ul a putut fi demontat ușor și printr-o comunicare foarte intensă și bine organizată, desfășurată pe parcursul a câteva ore, situația a revenit la normalitate.
De data asta a fost vorbva despre certificate Covid. Acum câteva saptamâni, însă, societatea românească a fost supusă unui fake news care viza așa-zisa criză a combustibilului, care a generat panică”, a scris Andrei Baciu în mesajul postat pe Facebook.
Articolul precedentDescoperire uluitoare – Cine are GENA miraculoasă care SCADE riscul de a muri din cauza COVID-19
Articolul următorRăzboiul din Ucraina aduce GAZPROM la un minimum al ultimilor 14 ani – Scădere uriașă a producției zilnice de gaze rusești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.