O familie din Alba care se afla la Cluj-Napoca pentru o intervenție chirugicală la care trebuia să le fie supus copilul, s-a confruntat cu un incident neplăcut. Aceștia au reclamat în presa locală că Poliția Locală le-a ridicat mașina, de pe un loc destinat persoanelor cu handicap și au primit amendă 2000 de lei.
FOTO/ARHIVĂ
Incidentul s-a petrecut în decembrie 2021, în timp ce familia, din Ocna Mureș, venise la o clinică de Pediatrie din Cluj-Napoca, unde copilul lor care are handicap grav trebuia să fie operat.
Cei doi soți susțin că au fost amendați cu 2.000 de lei pentru că au parcat mașina pe un loc pentru persoanelor cu handicap, deși au ecuson, dar nu îl puseseră la vedere în autoturism, potrivit cluj24.ro.
De asemenea, aceștia au spus că plătiseră parcarea, însă când bărbatul s-a dus să ia ceva din mașină, în timp ce copilul se afla în operație, nu a mai găsit-o, mai scrie sursa citată.
Poliția Locală Cluj Napoca explică într-un document publicat de Cluj24.ro ce s-a întâmplat: „Aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Cardinal Iuliu Hossu, agenții Poliției Locale au procedat la verificarea respectării normelor legale cu privire la oprirea și staționarea autovehiculelor.
Astfel, verificând parcările rezervate persoanelor cu dizabilități situate vis-a-vis de imobilul cu numărul 57 s-a depistat un autovehicul marca Audi cu numărul de înmatriculare MM … care nu avea expusă la vedere legitimaţia-card cu semn internațional specifică persoanelor cu dizabilități.
Pentru a beneficia de parcările amenajate pentru persoane cu dizabilități, Hotărarea de Guvern 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 448/2010 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede la art. 40 al. (5) lit. b următoarea obligație a titularului unui card-legitimaţie: <Atunci când va fi utilizat, cardul-legitimație va fi afişat în partea din față a vehiculului, astfel încât fața cardului-legitimaţie să fie clar vizibilă pentru verificare>.
La o examinare atentă a interiorului vehiculului în cauză, s-a constatat faptul că această obligație nu era îndeplinită motiv pentru care s-a dispus ridicarea acestuia de pe locul de parcare.
După finalizarea procedurii, autospeciala de ridicare a plecat spre Someșeni, iar agenții au continuat patrularea prin oraş. Dupa o bună bucată de timp s-au întors la sediul serviciului, situat pe strada Ştefan Octavian Iosif nr. 4, unde erau așteptați de conducătorul auto al vehiculului ridicat menționat mai sus. Aceasta a fost prima și singura întâlnire pe care au avut-o și că la acel moment maşina se afla încă în custodia Regiei Autonome a Domeniului Public, nefiind revendicată.
Acesta se afla într-o stare vizibilă de nervozitate și agitaţie spunând că are un copil cu handicap iar poliția i-a ridicat maşina. S-a încercat să i se explice faptul că din moment ce nu și-a respectat obligația legală de a avea cardul-legitimație expus la loc vizibil nu aveam de unde să cunoaştem situația în care se află. Răspunsul a fost că nu îi pasă de legile noastre, devenind progresiv mai recalcitrant.
Deși i s-a explicat de mai multe ori ce a greşit și cum s-a ajuns aici, refuza să accepte că are vreo vină sau vreo obligație de respectat. Mai mult decât atât, acesta a afirmat faptul că nu deține un astfel de card, prezentând doar nişte foi xerox din care nu ar fi reieşit în mod clar existenţa dizabilității.
Cum ar fi putut primi doar avertisment
Pretenția acestuia era de a i se returna vehiculul gratuit, lucru imposibil de făcut conform procedurilor existente. I s-a explicat faptul că taxa de ridicare nu ține de noi, ci de RADP și că nu putem să plătim din bani personali o taxă care s-a născut ca urmare a nerespectării unei obligaţii legale.
Totuși, având intenția de a ajuta, persoanei în cauză i s-a pus în vedere faptul că după ce își va recupera maşina se poate întoarce la sediul nostru, unde, în baza unor eventuale documente prezentate, îi vom aplica un avertisment ca sancțiune contravențională principală. În acest fel, ar fi evitat plata unei amenzi cu limite cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei așa cum prevede art. 100 al. (1) din Legea 448/2010.
Nemulțumit de faptul că nu a obținut restituirea autovehiculului cu titlu gratuit, a plecat vizibil enervat, ameninţând că va chema televiziunea. Acesta nu a revenit la sediu pentru întocmirea procesului-verbal, deși a fost aşteptat mai bine de două săptămâni.
În concluzie, ca urmare a neprezentării unui card-legitimaţie sau a altor documente justificative, și ținând cont de comportamentul agresiv și ameninţător, precum și de disprețul arătat față de lege și obligaţiile ce decurg din ea, am aplicat cadrul legal în vigoare, iar persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu suma de 2.000 de lei, având posibilitatea de a plăti jumătate din minim adică 1.000 de lei in termen de 15 zile, conform art. 100 al. (1) din Legea 448/2010”.
Sursa: Realitatea de Alba