Ziua internațională a foamei

28 mai este Ziua Internațională a Foamei, o zi dedicată creșterii conștientizării și susținerii eforturilor de combatere a foamei și insecurității alimentare la nivel global.

Statisticile arată că aproape 750 de milioane de oameni nu au ce mânca de la o zi la alta, iar pe fondul conflictelor și al încălzirii globale, acest număr va crește, dacă nu se intervine rapid. Nici România nu are o situație foarte bună la acest capitol, dacă ne raportăm la nivelul de trai al celorlalte state UE.

Ziua Mondială a Foamei subliniază importanța abordării nu doar a simptomelor foamei, ci și a cauzelor fundamentale, cum ar fi lipsa accesului la educație, inegalitățile economice și sociale și practicile agricole nesustenabile.

În prezent, aproximativ 735 milioane de oameni suferă de foame la nivel mondial, arată datele organizațiilor umanitare.

Acest număr a crescut semnificativ în ultimii ani, în mare parte din cauza pandemiei de COVID-19, a schimbărilor climatice și a conflictelor continue, inclusiv a războiului din Ucraina​ (unicef.ch)​​ (WFP)​.

De exemplu, 60% dintre persoanele afectate de foame trăiesc în zone de conflict, iar crizele alimentare sunt predominante în țări precum Yemen, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo și Siria​ (WFP).

Pe lângă numărul celor care suferă de foame, există și o problemă gravă de insecuritate alimentară.

Aproximativ 2.4 miliarde de oameni nu au acces constant la alimente suficiente și nutritive, iar peste 900 de milioane de oameni se confruntă cu insecuritate alimentară severă​ (unicef.ch)​.

Aceste probleme afectează în special regiunile din Africa și Asia, unde ratele de malnutriție sunt foarte ridicate.

Inițiativa marcării unei Zile Mondiale a Foamei a fost lansată în 2011 de The Hunger Project, o organizație internațională care lucrează pentru a pune capăt foamei și sărăciei extreme.

STUDIU IRES: 6% DINTRE ROMÂNI SPUN CĂ AU SUFERIT DE FOAME ÎN 2023

Asigurarea resurselor de trai este o problemă și pentru unii români. Potrivit unui studiu IRES de la finalul anului trecut, 6% dintre respondenți au afirmat că au suferit constant de foame, în timp ce 1 din 10 a afirmat că se descurcă greu de la o zi la alta.

Articolul precedentAcești salariați se vor bucura de mai multe zile de concediu
Articolul următorAvertisment de la WhatsApp: organizațiile guvernamentale pot urmări conversațiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.