Volodimir Zelenski are o nouă cerere urgentă pentru Occident. Președintele ucrainean anunță cea mai grea sancțiune pentru ruși. 

Volodimir Zelenski a făcut apel la Occident să își închidă granițele pentru ruși pentru un an de zile.

Cererea a fost făcută de Zelenski într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”.

 

Apelul președintelui ucrainean vine în contextul în care Rusia nu pare să dea înapoi în dorința de a anexa mai multe din teritoriile ocupate în Ucraina.

Zelenski a afirmat că „rușii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

 

Sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe” în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească, a mai spus Zelenski.

„Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva. Rușii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”, a concluzionat Zelenski.

Secretarul de stat Antony Blinken și înalți oficiali de la Casa Albă au avertizat că orice tentativă de acaparare de terenuri prin referendumuri „false” ar aduce „costuri suplimentare impuse Rusiei”.

La fel cum au făcut înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie, Zelenski și alți oficiali ucraineni îi îndeamnă pe partenerii occidentali să anunțe sancțiuni ca un factor de descurajare. 

 

Companiilor aeriene rusești li s-a interzis să survoleze cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, ceea ce a făcut mai dificilă călătoria rușilor în străinătate. Dar nu există o interdicție generală, așa cum sugerează Zelenski; cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu, mai relatează publicația americană.

Și premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.

În același timp, unii critici susțin că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina, scrie Washington Post.

Însă Zelenski a replicat că aceste distincții nu contează: „Indiferent ce fel de ruși sunt… faceți-i să plece în Rusia. (…) Atunci vor înțelege. Vor spune: Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?. Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”.

„Nu vreți această izolare (a rușilor – n.r.)? Spuneți întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeți și trăiți acolo. Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin”, a mai spus Zelenski în interviul pentru Washinton Post, într-un mesaj adresat cetățenilor din Federația Rusă.