Aproape 40 de persoane care au participat la o nuntă în comuna Cetatea de Baltă, din județul Alba, au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.

 

În total, la nuntă au participat 205 de persoane, până în prezent existând 38 de cazuri care au avut nevoie de spitalizare. 11 oameni sunt internați la Blaj, nouă la Târnăveni și unul la Sibiu. O persoană se află în stare gravă, pe secția de ATI la spitalul din Târnăveni. De asemenea, o femeie a fost transferată cu bebelușul de 10 luni, de urgență, de la Spitalul din Blaj la cel din Sibiu.

„Deoarece în rândul celor simptomatici sunt și persoane care nu au participat la nuntă dar au consumat eclere primite de la nuntași ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menționăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din cei 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet”, spue diectorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

La Blaj au fost recoltate 11 probe biologice, din care trei au fost confirmate cu salmonella, iar opt sunt încă în lucru. La spitalul din Târnăveni au fost recoltate patru probe și toate au fost pozitive pentru salmonella. Nunta a avut loc la Căminul Cultural din Cetatea de Baltă.

Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unității – laborator cofetărie din comuna Cetatea de Baltă conform afirmațiilor celor doi angajați ai unității care au preparat, porționat și ambalat eclerele. Cei internați au vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare.

 

„Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile. Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor dar și a angajaților”, a mai spus directorul DSP Alba.

Până la finalizarea anchetei, activitatea laboratorului a fost suspendată.

Sursa: Realitatea de Alba