Voucherele pentru activități casnice se pot transforma în bani

 
Românii care prestează munci la negru și trăiesc în condiții improprii ar putea deveni eligibili pentru un nou pachet social. Parlamentul a aprobat încă de anul trecut un sistem de tichete prin care muncitorii cu ziua să primească bani de la stat și în lipsa contractului.

Acest proiect de lege este susținut de Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și prim-ministru.

Când și cum se va implementa

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, actualmente deputat PNL, a oferit mai multe detalii despre proiect.

„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă.

Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună (vouchere pentru activităţi casnice).

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală.

În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

Din păcate, până în acest moment lucrurile par să fie blocate din perspectiva operaționalizării. În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice.

Este important de știut cât mai stagnează acest proiect şi dacă va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel puţin zeci de mii de potențiali beneficiari în România!”, a transmis parlamentarul.

Cum se transformă voucherele în bani

Tichetele pot fi obținute atât digital, cât și fizic, pe hârtie.

Ele vor conține rubrici referitoare la identitatea beneficiarului, tipul de activități pe care le prestează, termenul de valabilitate și alte elemente de securitate.

Pentru a transforma aceste vouchere în bani, beneficiarii sunt rugați să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Acest lucru este valabil atât pentru agențiile județene, cât și pentru cele din Municipiul București. O altă variantă este aceea de a se prezenta la unitățile fuirnizorului de serviciu universal.

Este de asemenea posibil ca beneficiarul să primească banii în cont, dacă folosește platforma electronică.

Impozitarea voucherelor anti-sărăcie

Beneficiarii trebuie să știe că din suma totală, li se va reține un impozit pe venit. Și contribuțiile de asigurări sociale de stat (CAS) vor fi reținute. Cota contribuției CAS este de 50% din valoarea nominală a voucher-ului social.

Articolul precedentAjutorul neștiut al sănătății și frumuseții. Ce se întâmplă în corpul tău dacă folosești zilnic sare amară
Articolul următorOmenirea, amenințată de o nouă pandemie – virusul care umflă creierul. Cercetător: „Nu o mai ajutați pe Mama Natură să ne omoare!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.