Volodimir Zelenski merge la Berlin şi Paris pentru acorduri bilaterale de securitate

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 723 de război. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă.

UPDATE 12:45 – Pierderile ruse au depăşit 400.000 de militari ucişi şi răniţi, estimează armata ucraineană

Statul Major al armatei ucrainene anunţă vineri pe facebook că armata rusă a pierdut de la începutul invaziei Ucrainei, 400.300 de oameni, ucişi şi răniţi, fără să ofere alte detalii, relatează Le Monde preluat de News.ro.

Acest bilanţ sunt inevitabile, în contextul în care nici armata rusă şi nici armata ucraineană nu-şi comunică pierderile.

Rusia suferă pierderi ”uriaşe” de oameni şi de material în Războiul din Ucraina, iar aramata rusă va ieşi ”slăbită” din conflict, declara în decembrie cotidianului Süddeutsche Zeitung generalul german Christian Freuding, care supervizează susţinerea Kievului în armata germană (Bundeswehr).

El evoca atunci un bilanţ de 300.000 de militari ruşi ucişi sau grav răniţi, care nu mai pot fi mobilizaţi la război.

Spionajul american estima, la 12 decembrie, că pierderile ruse se ridicau la 312.000 de militari, răniţi sau ucişi, de la începutul invaziei Ucrainei.

Cotidianul american The New York Times scria în august, citând oficiali americani, că bierderile ucrainene se apropiau de 70.000 de oameni.

UPDATE 12:30 – Lukaşenko anunţă arestarea mai multor ”sabotori” la graniţa cu Ucraina: S-au târât peste graniţă transportând explozibil

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, vineri, arestarea mai multor aşa-zişi „sabotori”, inclusiv cetăţeni ucraineni şi belaruşi, la graniţa ţării sale cu Ucraina, în cadrul unei „operaţiuni antiteroriste”.

UPDATE 11:00 – Lupte înverşunate au loc la Avdiivka, potrivit armatei ucrainene

Forţele ucrainene şi ruse duc „lupte înverşunate” la Avdiivka, oraş situat în estul Ucrainei, a anunţat, vineri, un comandant ucrainean de rang înalt, informează AFP preluată de Agerpres.

„Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a contracara inamicul”, a declarat pe reţelele sociale Oleksandr Tarnavski, comandant ucrainean de rang înalt responsabil pentru forţele din estul ţării.

Acest anunţ intervine la o zi după declaraţiile făcute de preşedintele Volodimir Zelenski, care a dat asigurări că Ucraina face „tot ce este posibil” pentru a-şi salva trupele aflate în dificultate pe frontul de est, în special în oraşul Avdiivka, unde situaţia este descrisă drept „critică”.

Forţele ucrainene sunt pe cale de a stabili noi poziţii defensive în jurul oraşului Avdiivka, armata anunţând, de asemenea, o posibilă retragere în faţa valurilor de atacuri ruse.

UPDATE 10:00 –  De frica unui confilct Rusia-NATO, statele baltice vor construi sute de buncăre. 

Amenințarea unui conflict armat între Rusia și NATO a devenit tot mai pregnantă, în ultima perioadă. Motiv întemeiat pentru Estonia, Lituania și Letonia să ajungă la un consens privind un plan strategic ce include construcția de infrastructuri comune de-a lungul granițelor, precum fortificații și buncăre.

UPDATE 09:54 – Ucraina legalizează canabisul în scop medical.

Ucraina legalizează canabisul în scopuri medicale, anunță președintele Zelenski. Potrivit autorităților de la Kiev, peste 6 milioane de persoane, inclusiv pacienţi cu cancer, civili cu tulburare de stres post-traumatic şi soldaţi răniţi au nevoie de medicamente care conţin canabis.

UPDATE 6:15 – Cancelarul Olaf Scholz îl va primi dimineaţa pe liderul ucrainean. Semnarea acordului va fi urmată de o conferinţă de presă, a informat un purtător de cuvânt al guvernului german, notează AFP preluat de Agerpres.

Volodimir Zelenski este aşteptat apoi la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la sfârşitul după-amiezii la Palatul Elysée. Întrevederea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, va fi urmat de o conferinţă de presă comună şi de un dineu de lucru.

La aproape doi ani de la începerea ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022, „hotărârea noastră (de a sprijini Ucraina) este acolo, nu slăbeşte şi nu va slăbi”, a subliniat un consilier al şefului statului francez.

„De asemenea, suntem hotărâţi să zădărnicim acest pariu pe care îl face Rusia”, care „mizează pe un timp îndelungat, pe oboseala noastră”, a insistat el.

Aceste acorduri urmează angajamentele care au fost luate în format G7 în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023.

UPDATE 5:10 – Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-şi rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Raiffeisen la începutul acestei luni, care a fost văzută de Reuters, oficialii ucraineni au pus la îndoială ce face banca pentru a părăsi Rusia, spunând că multe dintre planurile sale sunt vagi şi incomplete.

Scrisoarea creşte presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci din Austria şi se adaugă la tensiunile dintre Kiev şi Austria, ai cărei lideri politici fac la rîndul lor lobby pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, obţinând anterior o suspendare temporară.

”Au mai rămas o serie de puncte moarte”, au scris oficialii ucraineni în scrisoare, spunând că acest lucru a împiedicat eliminarea băncii de pe listă.

”Lipseşte cronologia vânzării… rămâne neclar când, dacă este cazul, ar putea intra în acţiune un scenariu de spin-off”, au spus oficialii ucraineni în scrisoare.

Raiffeisen a intenţionat să-şi desprindă afacerea din Rusia anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

UPDATE 4:20 – Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit. Ce înseamnă asta

Rusia dezvoltă în prezent o „capabilitate anti-satelit”, care nu a fost încă desfăşurată, iar preşedintele american Joe Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, scrie Agerpres citând Reuters, AFP şi EFE.

Articolul precedentTensiuni uriașe în Coaliție. Ciolacu și Ciucă urmează să aibă o întrevedere astăzi
Articolul următorOficial german: „Ținta NATO de 2% din PIB pentru apărare este suficientă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.