Rusia a încercat să șantajeze comunitatea europeană, impunând prin decret plata în ruble a gazelor pe care le livrează în statele ”neprietenoase”. Contează mai puțin că acest tip de plată nu era prevăzut în contractele de furnizare, pentru că în caz de război regulile se anulează după voința părților.
Sunt multe state europene carfe vor avea probleme în viitorul apropiat, în cazu sistării furnizării gazeor rusești. Cel puțin din acest punct de vedere România nu stă la fel de rău, având producție proprie și stocuri de gaze. În plus, sezonul rece a ajuns la final și consumul scade semnificativ.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase.
În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată!
Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri.
Nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România.
Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale.
De asemenea, aş dori să precizez că în ultimele luni am avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri.
În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare.”