Partidul Mișcarea Populară își arată îngrijorarea față de decizia coaliției de guvernare (PSD – PNL – UDMR) de a aduce modificări Codului fiscal, pe direcțiile anulării unor facilități fiscale și majorării impozitelor. Puterea actuală merge pe contrasens cu alte țări europene care au decis să reducă unele impozite, pentru a diminua efectele creșterii prețurilor la energie electrică, gaze naturale și carburanți. Într-o perioadă de criză economică, guvernele trebuie să reducă impozitele, sprijinind astfel mediul de afaceri și populația. PMP consideră majorarea impozitelor în această perioadă ca fiind deopotrivă un sabotaj al economiei.
“Măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le ia vor crea probleme financiare pentru sute de mii de întreprinderi mici și mijlocii și pentru profesiile liberale. Aceste întreprinderi sunt și așa decapitalizate din cauza efectelor crizei și a creșterii dobânzilor. Probleme financiare vor întâmpina și milioanele de români cu venituri mici ca urmare a creșterii impozitelor și anularea facilităților. Asta în contextul în care, în mod ipocrit, actuala coaliție de guvernare declară că este preocupată de protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor. Aplicarea noilor măsuri fiscale nu va aduce foarte mulți bani la bugetul de stat. Sigurele două certitudini sunt intrarea multor firme în faliment și faptul că românii cu venituri mici vor fi în imposibilitatea de a plăti aceste impozite”, a declarat vicepreședintele PMP Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor Publice.
PMP solicită coaliției de guvernare să amâne anularea facilităților fiscale și majorarea impozitelor pe perioada crizei economice. Dacă Puterea nu a fost în stare să identifice soluții concrete pentru a sprijini economia privată, măcar să nu creeze probleme financiare firmelor care și așa își revin cu greu după cei doi ani de restricții impuse de guvernele succesive din cauza pandemiei. Această amânare ar reprezenta un sprijin minim pentru mediul de afaceri și români. Actualul Guvern ar face bine să se uite la ajutorul substanțial acordat mediului economic și populației de alte țări din UE.
“Soluția este amânarea modificărilor Codului fiscal. Guvernul României ar trebui să fie preocupat, în această perioadă, de atragerea fondurilor europene nerambursabile și de reducerea marii evaziuni fiscale pentru a rezolva problemele economice și bugetare apărute din cauza crizei. Avem un deficit de colectare a TVA de aproximativ 34 miliarde euro conform analizelor Comisiei Europene şi fonduri europene nerambursabile de 10 miliarde euro de atras din perioada bugetară 2014-2020. Cu acei bani, Guvernul ar fi putut evita să pună presiune pe IMM-uri, și așa puternic afectate de climatul economic incert”, a concluzionat Ialomițianu.
Sursa: Realitatea Din PMP