Vicepremierul Kelemen Hunor: România, din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp este pregătită şi gata să adere la Spaţiul Schengen, a îndeplinit criteriile

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, afirmă că anunţul Comisiei Europene referitor la aderarea României la Spaţiul Schengen confirmă că ţara noastră îndeplineşte de mult timp criteriile tehnice de aderare.

„Comisia confirmă ceea ce noi am spus de foarte mult timp şi ceea ce şi experţii au confirmat, adică faptul că România, din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp este pregătită şi gata să adere la Spaţiul Schengen, a îndeplinit criteriile tehnice. Şi cum aderarea la Spaţiul Schengen este o chestiune foarte strict reglementată în acordul Schengen, criteriile tehnice trebuie îndeplinite, din acest punct de vedere noi ştiam şi, uite, se confirmă că putem intra şi trebuie să intrăm Spaţiul Schengen. (…) Pe de altă parte, şi Uniunea Europeană are nevoie de o poveste de succes şi acest lucru, din punct de vedere politic, e un argument foarte serios în această perioadă şi cred că şi din această perspectivă, într-adevăr, aderarea României la spaţiul Schengen este de aşteptat şi trebuie făcută începând cu 1 ianuarie, fără doar şi poate”, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Acesta şi-a exprimat speranţa că şi Olanda va înţelege de ce este importantă aderarea României la Spaţiul Schengen, sugerând ca premierul olandez Mark Rutte ar putea folosi abţinerea strategică, un instrument puţin folosit, care nu ar bloca aderarea ţării noastre.

„În Consiliu, bineînţeles, trebuie un vot de unanimitate. Vedem această încercare a Olandei de a căuta încă parteneri şi discută cu Suedia, a primit refuz de la alţii. Sper că va înţelege şi Olanda de ce este importantă aderarea României şi de ce nu trebuie blocată. Există un instrument la îndemâna premierului Rutte, dacă doreşte să se folosească de acest instrument în Consiliu, fără să blocheze aderarea României, e acea abţinere strategică. S-a folosit foarte rar şi se foloseşte extrem de rar în Consiliu, dar există şi această posibilitate, acest instrument la îndemna unui stat membru, când nu doreşte să blocheze ceva, dar are reţineri. Atunci, se abţine, dar nu blochează şi nu strică unanimitatea pentru o astfel de decizie. Deci, eu în continuare sper că, până la urmă, şi Olanda va fi de acord că trebuie făcut acest pas şi trebuie făcut în acest an, fără întârziere”, a conchis liderul UDMR.

Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Sursa: Realitatea Din UDMR

Articolul precedentAnalist: Retorica lui Zelenski începe să epuizeze răbdarea unor diplomaţi occidentali
Articolul următorMinisterul Educației, amendat de CNCD cu 10.000 de lei pentru că a eliminat o bursă de ajutor social pentru elevi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.