Vasile Dîncu anunță că România are nevoie de „întărirea capacității de luptă” – Ce legi cere ministrul Apărării de la Parlament

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a cerut Parlamentului modificarea într-un timp cât mai scurt a mai multor legi din domeniul securității naționale, pentru „întărirea capacității de luptă a structurilor militare”. 

Vasile Dîncu a avut discuții cu membrii comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Senatului și Camerei Deputaților, luni, 14 februarie, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Apărării Naționale, la invitația ministrului.

Au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, șefi și reprezentanți ai unor structuri centrale ale MApN.

 

„Mă bucur că ați acceptat invitația pe care am făcut-o încă din luna decembrie, de la preluarea mandatului de ministru, de a ne vizita, pentru a vă informa în mod direct cu privire la starea reală a armatei noastre, felul în care ne pregătim și antrenăm resursele umane, stadiul modernizării înzestrării și proiectele de viitor. Avem nevoie să lucrăm împreună și vă asigur că vă vom propune mult mai des astfel de întâlniri, inclusiv în teritoriu, pentru a vedea unitățile noastre militare și a vă întâlni cu oamenii noștri angrenați în misiuni,” a declarat Vasile Dîncu, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Apărării.

Din punct de vedere al sprijinului parlamentar, ministrul apărării naționale a subliniat nevoia de adoptare într-un timp cât mai scurt a unui pachet legislativ esențial pentru o mai bună adaptare a organismului militar la contextul, standardele și exigențele actuale, astfel încât să poată fi implementate măsuri eficiente pentru creșterea rezilienței naționale și întărirea capacității de luptă a structurilor militare.

 

„Este nevoie de flexibilitate acțională și de adaptare a instrumentarului aflat la dispoziția armatei pentru o poziționare eficientă în fața paletei de amenințări care se manifestă în prezent în mediul de securitate prezent și viitor. Vorbim, în special, despre Legea privind managementul integrat al situațiilor de criză la nivel național,  Legea privind securitatea și apărarea cibernetică, o serie de completări ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care trebuie adusă în actualitate, plus un proiect normativ care ține de activitatea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale,” a declarat ministrul Dîncu.

Generalul Daniel Petrescu, împreună cu șefi și reprezentanți ai unor structuri centrale, a prezentat senatorilor și deputaților prezenți o informare cu privire la situația de securitate din regiune, măsurile inter-instituționale pregătite la nivel național pentru gestionarea potențialelor efecte rezultate din evoluțiile posibile ale situației din Ucraina, precum și prioritățile și obiectivele Armatei României pentru anul 2022 și perspectiva următoare.

Membrii comisiilor de apărare s-au informat și cu privire la alte subiecte de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale.

„Discuțiile dintre MApN și membrii Comisiilor de apărare din Parlament sunt absolut necesare pentru ca noi să putem adopta cadrul legislativ și să alocăm resursele de care Armata are nevoie pentru a-și îndeplini misiunile. Pentru următoarea perioadă, prioritatea noastră, în conformitate cu Strategia Națională de Apărare, este să actualizăm legislația în domeniul securității naționale,” a declarat președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, senator Nicoleta Pauliuc.

 

La rândul său, deputatul Pavel Popescu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaților, a mulțumit pentru invitație și a asigurat conducerea MApN de întregul sprijin al comisiei. „Așteptăm cu mare interes pachetul legislativ de care aveți nevoie, pentru a putea declanșa procedurile parlamentare care să asigure o adoptare cât mai rapidă. Suntem cu toții de acord că, mai ales în actuala situație de securitate, România are nevoie de un cadru legislativ care să îi permită adoptarea în mod oportun a măsurilor din domeniul securității și apărării, în raport cu amenințările potențiale. Îi îndemn pe toți membrii comisiei să dăm dovadă de solidaritate, indiferent de culoare politică, pentru sprijinul instituțiilor din sectorul de apărare, ordine publică și securitate,” a declarat deputatul Popescu.

În deschiderea lucrărilor întâlnirii, ministrul Vasile Dîncu a subliniat importanța organizării unor astfel de activități, atât din punctul de vedere al exercitării controlului democratic cu privire la activitatea institutiei militare, dar mai ales din nevoia constantă de sprijin pe care Ministerul Apărării Naționale o are din partea puterii legislative pentru atingerea obiectivelor și misiunilor constituționale.

Articolul precedentPreședintele Ucrainei a decretat Ziua Unității pe 16 februarie, presupusa dată a atacului Rusiei
Articolul următorRaed Arafat: Ca să ridici măsuri, trebuie să vezi că scade impactul pe sistemul sanitar. Ne apropiem de RELAXARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.