Val de gripă și viroze în rândul copiilor, în aceste zile. Camerele de gardă ale spitalelor sunt supraaglomerate, iar medicii trag un semnal de alarmă asupra faptului că majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei. Ei îi sfătuiesc pe părinți să nu recurgă la tratamente „după ureche” și să se adreseze medicului de familie sau pediatrului încă de la primele simptome ale bolii pentru prescrierea tratamentului corespunzător. La polul opus, cazurile de infectare cu COVID-19 sunt în scădere, în prezent, mai spun medicii.
„La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi. (…) Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze”, a declarat dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, pentru News.ro.
Medicul a precizat că principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este legat de faptul că nu se mai ţine nicio regulă, și a dat ca exemplu în acest sens, printre altele, renuțarea la masca de protecție și distanțarea socială.
„(…) ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie”, spune Raluca Alexandru.