Val de accidente mortale, de Sărbători. Expert: Mașinile unor astfel de oameni devin arme letale

Zeci de accidente extrem grave s-au produs, în ultimele zile, pe drumurile publice din România. Mulți români au ajuns la spital în stare gravă, alții și-au pierdut viața în astfel de evenimente rutiere. Iar experții în siguranță rutieră se tem că lucrurile vor merge tot mai rău.

 

România este în continuare campioana la numărul accidentelor rutiere grave, arată raportulpe siguranță rutieră pentru anul 2021. Anul acesta, numărul morților pe șosele a scăzut cu câteva procente. Însă noul cod rutier care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 nu pare să îi motiveze pe români să fie mai disciplinați pe drumurile publice.

Șoferii sunt în continuare tentați să încalce legea pentru că aceasta nu îi sancționează dur atunci când se abat de la normele civilizației pe drumurile publice.

 

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Doar că de la 1 ianuarie guvernul crește salariul minim pe economie la 3.000 de lei de la 2.550 de lei însă îngheață punctul amendă la 145 de lei. Această valoare este în vigoare de la începutul anului 2017 când salariul minim pe economie era 1.450 de lei. 

Sorin Ene, campion național de drift și expert în siguranță rutieră a explicat, într-un interviu pentru ziare.com, care este de fapt cauza morților de pe drumurile țării.

 

”Legile și amenzile pe care le avem în prezent în România sunt mult prea blânde pentru ce se întâmplă pe străzile noastre. Cei care au săvârșit atât infracțiuni cât și contravenții recidivează.

Dacă, de exemplu, un șofer a fost conducând cu 180 kmh pe autostradă, apoi cu 210 și tot așa, din punctul meu de vedere ar trebui să i se anuleze permisul pe o perioadă nelimitată apoi să fie supus unei evaluări, așa cum se întâmplă și cu deținuții. 

Poate comparația este un pic exagerată dar aceasta este realitatea. Pentru că mașinile unor astfel de oameni nu fac altceva decât să se transforme în adevărate arme letale. Omorâm dacă nu respectăm regulile, dacă nu avem grijă de cei din jur și așa mai departe.

Legile sunt mult prea blânde. Ne văităm că punctul de amendă este mare dar greșim în continuare. Dacă ar fi amenzi și mai mari, dacă s-ar confisca mașina sau s-ar anula dreptul de obținere a permisului pe o perioadă nelimitată, încalci legea o dată, dar a doua oară nu mai greșești sau dacă faci și a doua oară, a treia oară nu se va mai întâmpla”, a explicat Sorin Ene.

Articolul precedentMinistrul Ligia Deca: „Legile Educaţiei vor fi făcute publice la începutul anului viitor, după vacanţă”
Articolul următorAustria, afaceri și profituri uriașe din lemnul românesc – Amploarea defrișărilor, estimată la 270 de milioane de mc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.