Elevii nu se vor întoarce la şcoală nici după vacanţa de Paște. Odată cu prelungirea stării de urgenţă, va fi prelungită şi măsura suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei dă, totuşi, asigurări că nu va fi îngheţat anul şcolar şi că examenele naţionale ar putea fi organizate în luna iulie.

Deşi mulţi profesori şi elevi sperau că se vor putea întoarce la şcoală după vacanţa de Paște, pe 22 aprilie, unităţile de învăţământ vor rămâne închise pe toată perioada stării de urgenţă, adică până la 16 mai. Cursurile vor fi suspendate încă aproape patru săptămâni, astfel încât, dacă nu va fi prelungită din nou starea de urgenţă, şcoala ar putea reîncepe pe 18 mai.

Totuşi, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, în cursul zilei de ieri, că anul şcolar nu va fi îngheţat, deşi elevii au pierdut aproape două luni de cursuri, şi că se vor face eforturi pentru ca materia şi cursurile să fie recuperate.

Astfel, în urma consultărilor cu toate federaţiile sindicale din învăţământ, reprezentanţii elevilor, reprezentanţii studenţilor, rectorilor, au fost agreate mai multe măsuri care se impun odată cu reluarea cursurilor şi finalizării cu succes a anului şcolar şi universitar.

„Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România, precum şi de măsurile comunicate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea”, a declarat ministrul Educaţiei.

Evaluările naţionale şi olimpiadele şcolare, anulate

Monica Anisie a precizat că a emis un ordin de ministru prin care a anulat simulările examenelor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi olimpiadele şi concursurile şcolare. De asemenea, a fost anulată sesiunea specială a Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului pentru olimpici.

„Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniţă, calendarul privind mobilitatea personalului didactic vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilită data începerii cursurilor”, a explicat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Potrivit acesteia, se lucrează deja la o lege care să facă referire la lecţiile online sau prin teleşcoală.

Admiterea la facultate, decalată după Bacalaureat

În învăţământul universitar, activităţile se vor desfăşura în continuare în mediu online, cu excepţia celor care impun laborator sau proiect. Activităţile care impun interacţiunea faţă în faţă vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.

„Admiterea la facultate se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat, iar admiterea la masterat după susţinerea examenului de licenţă.

Toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii ocazionali pot suferi modificări în funcţie de hotărârile pe care le va lua Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a încheiat Monica Anisie. 

6 COMENTARII

  1. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
    I will be sure to bookmark it and come back to read more of
    your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here