USR PLUS: E nevoie urgent de o dezbatere la nivelul comunităţii internaţionale, urmată de măsuri clare privind situaţia din Afganistan

Reprezentanţii USR PLUS au transmis că, în contextul în care talibanii au preluat conducerea Afganistanului, formaţiunea face un apel la comunitatea internaţională pentru a lua măsuri concrete care să protejeze cetăţenii din acest stat. „Este nevoie de un răspuns şi de o misiune asumate la nivel internaţional. Altfel, Afganistan ar putea fi doar începutul”, au susţinut ei.

„Afganistanul a mai fost sub conducerea talibanilor în anii 1996-2001, perioadă în care afganii obişnuiţi şi în special femeile au îndurat multe suferinţe. Cetăţenii care nu au respectat strict legea islamică şi tradiţiile tribale au fost torturaţi brutal şi ucişi cu pietre în public, de aceea mii de oameni încearcă disperaţi în aceste zile să părăsească ţara. Situaţia de astăzi din Afganistan poate afecta întreaga comunitate internaţională, în condiţiile în care miile de afgani care îşi părăsesc ţara se vor refugia în statele vecine şi inclusiv în Europa. Mai mult, forţele care astăzi conduc statul afgan au un istoric bogat în ce priveşte terorismul, ceea ce înseamnă că putem avea pe viitor pe scena internaţională un stat care încurajează terorismul”, afirmă reprezentanţii USR PLUS, într-un comunicat de presă transmis luni, citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, criza din Afganistan demonstrează şi că nu se poate construi în doar câţiva ani o societate modernă şi cu instituţii stabile într-o ţară măcinată prea mult de război.

„Un astfel de obiectiv poate fi atins doar în condiţiile unui efort internaţional concertat, stabil, consistent şi de lungă durată. România a fost pentru 20 de ani parte din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Am fost printre cei mai implicaţi membri NATO şi printre actorii internaţionali cei mai dedicaţi misiunii asumate în Afganistan, până la retragerea ultimilor soldaţi români în iunie 2021 şi nu va ezita să fie în prima linie, alături de partenerii euroatlantici, ori de câte ori situaţia o va cere”, mai scrie în comunicatul citat de News.ro.

Reprezentanţii USR PLUS consideră însă că nu este suficient ca doar câteva state să îşi asume o astfel de misiune.

„Credem că este nevoie urgent de o dezbatere amplă la nivelul comunităţii internaţionale urmată de poziţii şi măsuri clare în ce priveşte situaţia din Afganistan, inclusiv în ce priveşte statele care au avut o implicare în accederea la putere a forţelor talibane. Este nevoie de un răspuns şi de o misiune asumate la nivel internaţional. Altfel, Afganistan ar putea fi doar începutul”, susţin aceştia.

viewscnt

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentMinistrul Stelian Ion: ”Justiţia are nevoie de bani, nu este suficient să aprobi doar pe hârtie posturi de poliţişti de Poliţie judiciară şi specialişti pentru DNA şi DIICOT”
Articolul următorEconomia României a crescut cu 13,6% în ultimul an!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.