Update, 5 februarie-DSP a anunțat probleme la încă două unități de învățământ din Alba Iulia, după cum urmează:
Liceul de Arte, suspendare parțială, clasele 0-IV,absenteism repetat ridicat
Școala general 7 suspendare două clase -a VI-a și una de-a IV-a
Pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor – infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), pneumonii, gripe – Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba face apel la părinți să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a preșcolarilor și elevilor, pe toată durata în care aceștia prezintă simptome respiratorii.
De asemenea, având în vedere contextul epidemiologic și simptomele respiratorii ale unor elevi sau preșcolari, s-a luat decizia suspendării cursurilor, în perioada 5-7 februarie inclusiv, total sau doar la câteva clase, de la următoarele unități de învățământ:
– La Grădinița ”Dumbrava Minunată” Alba Iulia (la toate clasele);
– La Grădinița nr. 13 Alba Iulia (parțial, la câteva clase);
– La Grădinița nr. 7 ”Scufița Roșie” Alba Iulia (la toate clasele)
– La Școala Gimnazială Vințu de Jos (pentru clasele 5-8);
– La Școala Generală Nr. 7 (doar pentru două clase 0).
Triajul în unitățile de învățământ din județ cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii la domiciliu (atât la copii cât și la cadrele didactice) este extrem de important.
Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor școlare, trebuie să asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie.
Este important să se asigure un stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie. Se vor respecta recomandările de dezinfecție (aerisire frecventă, ștergere suprafețe, dezinfecții jucării și materiale didactice etc.).
Recomandări pentru populație:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Este contraindicată automedicația cu antibiotice sau antivirale;
– Pentru persoane vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, recomandăm limitarea deplasărilor și luarea tuturor măsurilor de protecție pentru a evita contactul cu persoane bolnave;
– Părinții care au copii între 0 și 3 ani, bătrânii și bolnavii cronici, trebuie să evite pe cât posibil deplasările, pentru a nu veni în contact cu pacienți bolnavi.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.