Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 13 rănite într-un atac armat în apropierea unui oraş din Serbia, la circa 60 de kilometri sud de Belgrad, a relatat presa de stat, la doar o zi de la atacul armat de la şcoala din capitală în urma căruia au murit nouă persoane, potrivit The Guardian.
Atacul armat a avut loc joi seară, în apropiere de Mladenovac, după ce atacatorul a tras cu o armă automată dintr-un vehicul în mişcare şi apoi a fugit, a relatat televiziunea de stat RTS. Şapte dintre răniţi sunt în stare critică.
Poliţia îl caută pe suspect, despre care se crede că este un bărbat de 21 de ani, şi a înconjurat o zonă unde se presupune că acesta se ascunde, a transmis RTS. În zonă este o prezenţă masivă a Poliţiei, cu elicoptere şi drone aflate în aer, în timp ce ofiţerii căutau pe un teren dificil.
Bratislav Gašić, ministrul de Interne, a numit atacul ”un act de terorism”.
Relatările locale sugerează că printre morţi se află un ofiţer de poliţie şi sora acestuia, împuşcaţi după izbucnirea unui conflict în satul Malo Orasje, în apropiere de Mladenovac. Se crede că împuşcăturile au avut loc la mai multe adrese.
Miercuri, un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un gardian la o şcoală din Belgrad, un atac care a şocat ţara din Balcani.
Cel de-al doilea atac armat a avut loc în timp ce Serbia se pregăteşte pentru trei zile de doliu naţional, începând de vineri dimineaţă.
Joi, mii de persoane s-au adunat pentru a depune flori, a aprinde lumânări şi a lăsa jucării în faţa şcolii, pentru a comemora victimele atacului de miercuri.
Omagiile au inclus mormane de flori, mici ursuleţi de pluş, mingi de fotbal. Un elefant de jucărie gri cu roz a fost aşezat lângă gardul şcolii, împreună cu mesaje de condoleanţe, iar de gard au fost atârnaţi pantofi de balet.
Naţiunea din Balcan se chinuie să accepte ce s-a întâmplat. Deşi este plin de arme rămase din războaiele din anii 1990, atacurile armate în masă sunt extrem de rare – este primul atac cu împuşcături la o şcoală în istoria modernă a Serbiei. Precedentul atac armat a avut loc în 2013, când un veteran de război a cuis 13 oameni în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.
Tragedia a provocat şi o dezbatere despre starea generală a naţiunii, după decenii de crize şi conflicte care au creat o stare de permanentă nesiguranţă şi instabilitate, alături de divizări politice adânci.
Pentru a-I ajuta pe oameni să facă faţă tragediei, autorităţile au anunţat că înfiinţează o linie telefonică. Sute de oameni au răspuns unui apel de a dona sânge pentru victimele rănite.
Sursa: Realitatea de Bucuresti