Un elev al Colegiului Național ,,Titu Maiorescu” din Aiud în echipa României la Olimpiada Internațională de Limba și literatura latină Certamen Ciceronianum Arpinas, Mențiune de onoare

Gabriel-Mark Anca, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Titu  Maiorescu” din Aiud, a obținut Mențiune de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Limba și literatura latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în perioada 5-8 mai 2022 la Arpino (Italia), localitatea de origine a marelui om politic, orator, filosof și scriitor roman Cicero. Calificarea la această etapă a fot precedată de alte probe:în data de 5 februarie 2022 s-a organizat Concursul Național de selecție Arpino, fiind aleși 6 elevi care să facă parte din lotul național, iar în data de 26 februarie  2022 a avut loc prima etapă internațională online – eliminatorie, precedată de 3 zile de cursuri de formare online, reunite sub denumirea „Approaching Cicero: speeches, philosophy, poetry”.

         Proba de la etapa internațională a durat cinci ore și a constat în traducerea din limba latină a unui fragment extras din opera lui Cicero și în elaborarea unei analize ideatice și stilistice a textului. 

         Anul acesta, a patruzeci și una ediție a competiției a reunit, sub semnul prieteniei și al concordiei internaționale, elevi din țări precum Franța, Germania, Italia, România, Bulgaria, Spania, Ungaria, Luxemburg, însoțiți de profesorii lor coordonatori. Astfel, pentru câteva zile, orașul Arpino a fost capitala europeană a culturii clasice, în programul ediției regăsindu-se dezbateri, mese rotunde, excursii și tururi ghidate. 

          Gabriel-Mark Anca a fost pregătit și însoțit de profesoara Anemona Sînziana Szilaghi (Colegiul Național ,,Titu Maiorescu”, Aiud). Din echipa României a mai făcut parte eleva Ioana-Roxana Popa de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi” din Iași, însoțită de profesoara sa coordonatoare, Elena Agheorghiesei (Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, Iași). 

        Certamen Ciceronianum Arpinas este o veche și prestigioasă competiție europeană care promovează cultura clasică, la care pot lua parte anual elevii din ultimii doi ani de liceu. În România, participanții sunt selectați în urma unei probe organizate de Ministerul Educației, tezele fiind evaluate de o comisie formată din profesori de la Universitatea din București, secția Filologie Clasică, precum și de la Societatea Română de Studii Clasice. 

 

Conducerea IȘJ Alba, inspector școlar general, prof. Cornel Stelian Sandu, transmite felicitări echipei care a obținut acest rezultat exceptional.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentGuvernul a aprobat Ordonanța care permite ajustarea prețurilor prevăzute în contractele de achiziție publică precum și în proiectele finanțate din fonduri europene
Articolul următorBărbaţi din Alba şi Galaţi, daţi în urmărire internaţională pentru trafic de migranţi, prinşi de poliţiştii din Bihor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.