Ucraina acuză Rusia că ar fi aruncat în aer încă un baraj

Valeri Şerşen, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că forţele ruse au aruncat în aer un baraj mic de pe râul Mokri Yali în tentativa de a încetini contraofensiva Ucrainei. Din cauza ruperii barajului au fost inundate zone de pe ambele maluri ale râului.

“Acest lucru nu afectează acţiunile contraofensive”, a spus Şerşen pentru Ukrainska Pravda, precizând că forţele ucrainene se îndreaptă spre localitatea Urozhaine, situată în aval.

Ucraina a anunţat duminică recucerirea a trei localităţi din regiunea Doneţk, primele câştiguri teritoriale obţinute în urma „acţiunilor contraofensive” menţionate cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, informează AFP.

În acelaşi timp, trei persoane au fost ucise şi cel puţin alte 23 au fost rănite în atacuri ruseşti asupra civililor evacuaţi, în special cei aflaţi în bărci, din zonele inundate din sudul Ucrainei în urma distrugerii unui baraj la începutul acestei săptămâni, au declarat autorităţile locale.

În sudul Ucrainei, evacuările continuă după creşterea bruscă a nivelului apei cauzată de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pentru care ambele părţi se învinuiesc reciproc.

Potrivit ultimelor date disponibile duminică seara, furnizate de ministrul de Interne Igor Klimenko, 2.722 de persoane, dintre care 205 de copii, au fost evacuate din regiunea Herson şi alte 982, inclusiv 167 de copii, din provincia vecină Mikolaiv.

Un total de şapte persoane au murit şi aproximativ 30 sunt încă date dispărute în urma acestor inundaţii în teritoriile aflate sub controlul Kievului.

Un total de 77 de localităţi au fost invadate de ape, dintre care 14 în teritoriile ocupate, a spus Klimenko, potrivit căruia 162.000 de persoane sunt lipsite de apă curentă în amonte de barajul Kahovka.

În zonele aflate sub controlul Rusiei, oficialii instalaţi de Moscova au raportat săptămâna aceasta peste 7.000 de persoane evacuate, precum şi opt morţi şi 13 dispăruţi.

În Herson, capitala regională, apa a început să se retragă în anumite cartiere, în pofida ploii, au remarcat jurnaliştii AFP.

Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la posibila contaminare a apelor, care au înghiţit cel puţin trei cimitire, terminale de stocare a petrolului şi gropi de gunoi. De asemenea, aproape 450 de tone de ulei de turbine s-au vărsat în Nipru şi apoi în Marea Neagră.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a reiterat duminică, în faţa unor date divergente, solicitarea de acces la locul unde este măsurat nivelul apei din rezervorul ce serveşte la răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporijie, situată la 150 km în amonte de barajul distrus şi ocupat de forţele ruse. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentFlorin Roman (PNL): Nu va exista nici un impozit progresiv, aşa cum susţin liderii social-democraţi! Cota unică este linia roşie peste care nu se trece cu PNL în guvern!
Articolul următorSărbătoare 12 iunie – Astăzi începe postul – Ce sfinți sunt pomeniți în calendarul ortodox

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.