Transnistria își cere INDEPENDENȚA față de Republica Moldova. Ce a determinat REACȚIA Tiraspolului

Tiraspolul a cerut comunității internaționale să recunoască independența autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, ca urmare a semnării de către conducerea Republicii Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană. Despre acesta au anunțat autoritățile separatiste într-un comunicat de presă, potrivit realitateadinmoldova.md

Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană și cheamă Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-pridnestroviene.

Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Pridnestrovie și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea pridnestrovienă, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident.

Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a dialoga cu Pridnestrovie asupra parametrilor coexistenței comune, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului „5+2”, respingerea întâlnirilor la nivel înalt, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul „Berlin Plus”, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

Considerăm necesar să subliniem că poporul Transnistriei și-a determinat soarta în mod civilizat și democratic la 2 septembrie 1990, a oprit agresiunea militară a Moldovei în anii 1991-1992, și-a apărat libertatea și independența, a confirmat inviolabilitatea cursului către internațional. recunoașterea suveranității și independenței Republicii Moldova Pridnestrovie la referendum național din 17 septembrie 2006.

În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Pridnestrovie în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Transnistriei. Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului pridnestrovian la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Pridnestrovie”, este menționat în comunicatul de presă.

Comunicatul Ministerului de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene în variantă originală: http://mid.gospmr.org/ru/node/8924

Articolul precedentUn bărbat din Aiud s-a ales cu dosar penal. Polițiștii nu l-au putut ierta
Articolul următorZelenski, ATAC la NATO: Ați dat undă verde bombardamentelor! Cei care vor muri de acum înainte vor muri din cauza Alianței!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.