În anii 1980, medicii au înregistrat cazul unui bărbat diagnosticat cu o formă gravă de Déjà Vécu, care constă într-o senzație de familiaritate în fața unor noi evenimente sau situații, simțind că acestea sunt, de fapt, repetări ale unor experiențe anterioare.
Bărbatul a fost consultat de către medici după ce a prezentat un comportament ciudat. Ca pensionar, el era convins că dispozitivul său eBook avea o defecțiune și îi afișa în mod repetat aceleași texte. Într-adevăr, bărbatul a contactat producătorul gadgetului și a primit informația că nu exista nicio problemă tehnică. În mod similar, el a crezut în mod greșit că televizorul îi redă în mod continuu aceleași știri, ajungând chiar să apeleze la ajutorul unui tehnician.
Cu toate acestea, problema nu se rezuma doar la tehnologia din jurul său. Pacientul era convins că trăiește într-o situație similară cu cea prezentată în filmul „Groundhog Day” (Ziua Cârtiței) din 1993. Familia sa a încercat să-l convingă că aceasta nu era realitatea, dar fără succes, conform informațiilor furnizate de IFLScience.
„Fiecare zi se repetă… Fiecare știre [la televizor] este identică”, le-a spus bărbatul medicilor, potrivit studiului de caz din BMJ Case Reports. „Oriunde mă duc, aceeași oameni sunt pe aceeași parte a drumului, aceleași mașini în urma mea cu aceeași oameni înăuntru… aceeași persoană iese din mașină cu aceleași haine, aceleași sacoșe, spunând aceleași lucruri… nimic nu este nou”.
După examinarea pacientului, s-a constatat că acesta avea probleme de memorie și o tendință de a combina două povești într-una singură. Prin intermediul unor teste cognitive și scanări cerebrale, medicii au identificat semnele caracteristice ale bolii Alzheimer.
Această afecțiune, deși rară, a fost documentată în repetate rânduri în literatura medicală. Unul dintre primele cazuri cunoscute, denumit „o formă patologică de déjà vu”, a fost publicat în 1896.
Afecțiunea nu este întotdeauna asociată cu boala Alzheimer sau alte forme de demență, dar adesea aduce dificultăți în viața pacienților afectați. Într-un caz distinct, un soldat care suferea de malarie cerebrală a devenit convins că trăise deja întreaga sa viață, crezând că ziarele publicau știri vechi și că nunta fratelui său fusese o înscenare.
„Contrar filmului \”Ziua Cârtiței\”, déjà vécu nu are un final fericit”, precizează un studiu de caz despre un pacient cu simptome similare.
În anii \”80, medicii au încercat să trateze acest pacient cu imunoterapie, însă din nefericire nu s-au observat semne de îmbunătățire. El a continuat să trăiască singur și fără sprijin, iar patru ani mai târziu a fost diagnosticat și cu Alzheimer. În tot acest timp, simptomele sale au rămas „persistente și tulburătoare”.