Tradiții și obiceiuri unice de Paști în județul Alba. ”Prăgșorul” și ”Pușcatul” cu carbit, întregesc bogățiile Munților Apuseni

Printre cele mai mari bogății ale Munților Apuseni se regăsesc și tradițiile și obiceiurile. Cine ajunge pentru prima dată în Apuseni în Săptămâna Mare şi rămâne la Slujba de Înviere o să fie surprins de un obicei destul de rar.

Puşcatul  cu carbid, un obicei care se transmite tinerilor feciori din generație în generație. Dacă străbaţi noaptea în această perioadă, localitățile Apusenilor pe dealuri, nu ai cum să nu zărești focuri de tabără şi să auzi bubuituri puternice care vestesc Învierea Domnului şi alungă spiritele rele.

Puşcatul de Paşti este un obicei destul de vechi dar care în ultima perioadă a prins amploare şi a intrat în tradiţia acestei regiuni.

”Grupuri de tineri se organizează își aduc  ţevi de 3-4 metri înfundate la un capăt cu cep de lemn sau sudate cu tablă şi găurite la 2 palmi de capătul înfundat pe care le aşează asemeni tunurilor pe un stăvilar de lemn. În ţevi se introduce un bulgar de carbid apoi se pune apă și se aşteaptă destul timp cât să se producă gaze după care cu un flacarici dăm foc în jurul găurii şi „booom”. – ne povestește un localnic din Abrud

 ” Nu-i aşa uşor să puşti şi cu carbid îţi trebuie ceva experienţă. Grupurile care puşca de Paşti au chiar nişte competiţii nescrise între ei, iar în Noaptea Învierii, la 12 musai (trebuie) să bubuie toate ţevile odată, pentru asta e nevoie de organizare şi comenzi bine definite.”– a continuat acesta.

Deşi pentru unii pare un fenomen straniu să mergi la Slujba de Înviere şi să auzi bubuituri care să te facă să tresări, pentru locuitorii din zonă, acest lucru e nelipsit.

Un alt obicei vechi de 300 de ani și nemaiîntâlnit în nici o altă localitate din România este Prăgșorul. Tradiția din comuna Bistra este o combinaţie complexă de sărbătoare religioasă şi laică.

Începe în Vinerea Mare, în timpul slujbei de Prohod, şi se încheie în Duminica Tomii, când are loc Paştele Mic. Obiceiul a fost adus în Bistra de la Roma de Episcopul Blajului, Petru Pavel Aron, originar din comună, pentru a consolida procesul de catolicizare a populaţiei.

În Vinerea Mare, seara, de la ora 19.00, are loc slujba Înmormântării sau Prohodul Domnului, iar spre dimineaţă, Sfânta Liturghie şi Sfinţirea Paştilor.

În acest timp, până după înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf, Mormântul Domnului este păzit de crai, îmbrăcaţi în ţinută militară şi înarmaţi cu suliţe. Garda se schimbă la interval de 10 minute, la semnul comandantului. În acest an mormântul a fost instalat în curtea școlii din Bistra.

Străjerii îi reprezintă pe soldaţii romani care păzeau Mormântul lui Iisus. Ritualul schimbării gărzii practicat la Bistra este inspirat din cel al gărzilor elveţiene de la Vatican.

 

În ziua de Paşte, spre seară ,după vecernie, în curtea bisericii este desemnat Primul Crai, care, după tradiţie, trebuie să se căsătorească în acel an. El este ales la propunerea celorlalţi crai, în fata sătenilor şi a preoţilor. Aceştia aprobă alegerea făcută şi-i felicita pe toţi craii, urându-le succes. Urmează câteva zile de distracţie şi voie bună.

 

 

 

Articolul precedentIPJ Alba : ÎMPREUNĂ PUTEM DĂRUI BUCURIE
Articolul următorPapa Francisc a primit la Vatican echipa SPP care se va ocupa de protecția Sanctității Sale

Comments are closed.