TESTELE antigen, irelevante în cazul OMICRON – Ce s-a descoperit la testarea rapidă COVID-19

Testarea împotriva noii tulpini foarte contagioase Omicron de coronavirus este în impas exact înaintea exploziei cazurilor în țara noastră. Vestea vine după ce Guvernul tocmai a aprobat testarea rapidă la medicii de familie, ca masură de pregătire în fața valului 5 de Omicron.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a anunțat că testele antigen pentru depistarea COVID-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puţin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare.

Aceste teste au mai multe şanse să indice un rezultat negativ chiar dacă o persoană este infectată cu Omicron.

„Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează bine varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă”, a anunțat FDA într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Testele antigen detectează antigenii prezenţi la suprafaţa virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului. Primele erau deja mai puţin sensibile decât cele din urmă, aminteşte agenţia.

Sensibilitatea testelor antigen este acum afectată din cauza numeroaselor mutaţii ale variantei Omicron.

Testele antigen sau testele rapide sunt promovate pe scară largă de către experţi, deoarece pot fi făcute în mod regulat acasă la un cost mic şi astfel ajută la controlul epidemiei.

Reamintim că Guvernul României tocmai a aprobat marți o ordonanță de urgență care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu Covid, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. Medicii de familie vor putea face teste antigen pentru depistarea COVID-19 și vor fi plătiți cu 50 de lei/persoană. Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei respective.

FDA a precizat însă că va autoriza în continuare utilizarea acestora, dar cu instrucţiuni precise de utilizare.

”Dacă o persoană testează negativ cu un test antigen, dar este suspectată că are COVID-19, de exemplu având simptome sau o probabilitate mare de infecţie din cauza expunerii, este importantă continuarea cu un test molecular (sau PCR)”, a explicat FDA.

În Statele Unite, aceste kituri de testare acasă din ce în ce mai populare au lipsit recent, odată cu creşterea bruscă a contaminărilor legate de Omicron şi cu sezonul sărbătorilor de sfârşit de an.

Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a anunţat achiziţionarea a 500 de milioane de teste rapide pentru a fi făcute la domiciliu, care pot fi comandate gratuit de americani printr-un site dedicat, începând din ianuarie, potrivit sursei citate.

Articolul precedentCÂȚI români au primit pensii speciale în decembrie 2021 – Cea mai mare a depășit 20.000 de lei
Articolul următorDe ce NU trebuie să lipsească peștele de pe masa de Revelion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.