Teste screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia reamintește celor interesate, printr-un comunicat remis presei, că programul de screening pentru cancerul de col uterin continuă, în Alba Iulia, iar femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au contraindicații, pot beneficia de teste gratuite în ambulatoriul integrat, de pe strada Mușețelului, nr. 2.

În Alba Iulia Cristian Țibea, medic specialist obstetrică-ginecologie, asigură consilierea femeilor și recoltarea în vederea efectuării testelor screening, marți și joi, între orele 15.00-17.00

Pentru a beneficia de testare gratuită este necesar formularul FS1 pe care femeia îl primește după consiliere de la medicul de familie înscris în program sau direct în ambulatoriul din Alba Iulia, fără formular FS1 de la medicul de familie, fără programare, la cabinetul nr. 12, etajul 1 (str. Mușețelului, nr. 2).

Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit, iar cel mai important lucru pentru femei este să facă regulat testele screening si sa meargă la controale ginecologice.

De acest program pot beneficia și femeile care nu sunt asigurate medical. Pot fi retestate gratuit inclusiv femeile care au beneficiat de acest program acum cinci ani, respectiv în 2013, (dar și cele care au beneficiat de program în 2012, la începuturile sale)

Femeile care au contraindicații (prezintă absența congenitală a colului uterin, prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital), nu pot fi testate, dar nici femeile care au beneficiat de acest program în ultimii 5 ani.

Ministerului Sănătății a început, în august 2012, programul de screening pentru cancerul de col uterin.

Scopurile acestuia sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național. Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc.

Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

Articolul precedentBărbat accidentat mortal la Aiud
Articolul următorAlba Iulia, 8-9 octombrie. Dezbatere Smart City despre dezvoltarea inteligentă a orașelor