Testarea antidrog din școli. Cele 19 întrebări la care trebuie să răspundă părinții

Două chestionare privind testarea antidrog a elevilor vor fi distribuite, de luni, în școlile din București. Părinții elevilor din clasele X-VII vor trebui să spună dacă sunt de acord cu introducerea testării antidrog în școli, anunță prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

„Este vorba despre posibilitatea testării, în anumite condiţii, adică, la cererea, de exemplu, a unui cadru didactic care sesizează un comportament atipic al unui elev, cu acordul prealabil al părintelui sau în prezenţa părintelui şi în condiţii stricte de confidenţialitate, pentru a evita cu orice preţ stigmatizarea.A doua temă a cercetării se referă la posibilitatea efectuării unor analize medicale periodice de sânge (…) care sa includă şi markeri antidrog”, a menţionat Rareş Hopincă.

El a spus că nu este de acord cu testarea antidrog în masă a elevilor, pentru că nu trebuie stigmatizată o întreagă generaţie de copii. Mai mult, Hopincă este de părere că aceste analize ar trebui să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, să se facă în clinici medicale, la cererea părintelui, ori de câte ori este nevoie.

Întrebările din chestionarul pentru părinți

Printre întrebările propuse de prefect să se regăsească în chestionare se numără:

  • În ultima perioadă s-a discutat în mass-media despre posibilitatea introducerii testării antidrog în unitățile de învăţământ. Dvs. ați auzit sau nu despre aceste discuții privind introducerea testării antidrog în şcoli?
  • Credeți că în școala în care învățați dvs. există o problemă de consum de droguri în rândul elevilor?
  • Cum considerați că este nivelul consumului de droguri din școala în care învățați dvs., în comparație cu alte şcoli din București?
  • Dumneavoastră personal ați purtat discuții, în familie, despre riscurile asociate consumului de droguri sau despre metode de prevenire a consumului de droguri?
  • Programul de testare antidrog în școală va pune la dispoziţia unităţilor de învățământ teste antidrog similare cu cele folosite de Poliția Rutieră. Testarea va fi făcută la solicitarea unui cadru didactic, în interiorul unitătii de învățământ, şi se va face doar cu acordul prealabil al părintilor sau în prezența acestora. Rezultatele vor fi confidențiale şi vor fi comunicate doar părinților. În ce măsură sunteți de acord sau nu cu introducerea unui astfel de program de testare în şcoli?
  • Credeți că o persoană dependentă de droguri este văzută ca un infractor, sau mai degrabă ca o persoană bolnavă?
  • Credeți că introducerea testării antidrog va fi eficientă sau nu în reducerea consumului de droguri în rândul elevilor?
  • Credeți că rezultatele testelor pot sa fie şi FALS POZITIVE (adică să indice în mod gresit faptul că o persoană a consumat droguri, chiar dacă aceasta nu a consumat droguri)?
  • Credeți că, în cazul în care un elev este selectat pentru testare, elevul ar trebui să aibă dreptul de a refuza testarea?
  • În ce măsură sunteți de acord sau nu cu efectuarea unor analize medicale periodice pentru elevi, pe modelul analizelor anuale de sânge, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care să arate dacă s-au consumat sau nu droguri? În urma analizelor, elevii ar urma să prezinte la scoală o adeverință care să ateste că s-au realizat analizele, fără a se prezenta rezultatul efectiv al analizelor (acesta fiind disponibil doar pentru familie).

Nu este sigur însă că aceasta este forma finală a chestionarelor, deoarece acestea au fost trimise organizațiilor implicate în procesul de consultare, iar în urma reacțiilor primite, poate suferi modificări. Este vorba despre filiala Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Consiliului Municipal al Elevilor, Agenţiei Naţionale Antidrog, Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei Capitalei, Direcţiei de Sănătate Publică, iar opiniile sunt așteptate până joi.

Rareş Hopincă a menţionat că în ciclul gimnazial şi liceal din Bucureşti sunt circa 150.000 de elevi, dintre care aproximativ 15.000 sunt majori.

Perioada în care vom culege datele vreau să fie una cât mai extinsă, probabil ne referim la patru săptămâni, pentru că nu aş dori ca acest chestionar să fie doar trimis spre o simplă completare părinţilor, ci aş vrea ca, în măsura timpului fiecăruia dintre noi, să fim prezenţi în fiecare liceu, măcar din Bucureşti, să prezentăm împreună cu specialişti acest chestionar, ca parte a campaniei ample de conştientizare a problemei drogurilor”, a spus Rareş Hopincă.

Potrivit acestuia, în urma centralizării rezultatelor, în şcolile care se bucură de „susţinere largă” a măsurilor Prefecturii vor fi derulate proiecte pilot antidrog.

Articolul precedentVremea 18 octombrie – Se schimbă vremea brusc
Articolul următorMarcel Ciolacu, despre a decreta STARE DE ALERTĂ în România, după atacurile teroriste din Europa: „Nu trebuie să trăim sub amenințare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.