S-au auzit sirene și împușcături de mitralieră, de la granița dintre Serbia și Kosovo, relatează publicația tysol.pl. Cetățenii au început să se adune în centrele orașelor și să facă baricade pe drumuri.
Președintele Aleksandar Vucic a transmis că Serbia nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă decât în prezent în ceea ce privește Kosovo. El a anunțat că autoritățile de la Pristina intenționează să îi oprească pe toți cei care au acte de identitate sârbești la punctele de trecere administrative începând de duminică la miezul nopții, relatează și rs.n1info.com.
„Situația pentru poporul nostru din Kosovo și Metohija este foarte complicată și complexă (…) mulți oameni și-au redus atitudinea față de Kosovo și Metohija la slogane în care spun ‘Kosovo este Serbia’ și atât, dar nu cred că am fost vreodată într-o situație mai complexă și mai dificilă decât cea de astăzi”, a declarat Vucic în discursul său adresat publicului cu privire la situația din Kosovo.
El a mai spus că regimul de la Pristina încearcă să profite de situația generală de la nivel european, după invadarea Ucrainei de către Rusia. „Au luat decizia de a impune lucruri pe care nu au dreptul să le impună, în primul rând oamenilor din nordul Kosovo și Metohija. În prealabil, și-au trimis unitățile cu 21 de tone de combustibil și cu tot ceea ce trebuie la punctele de trecere administrativă de la Jarinje și Brnjak, cu dorința de a-i opri pe toți cei care au cărți de identitate sârbești. Toate acestea ar trebui să înceapă diseară la miezul nopții, în timp ce, în același timp, îi vor convinge pe sârbi să renunțe la plăcuțele KM”, a anunțat Vucic.
Kosovo amână intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera sârbă
Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP.
Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.
Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.
Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă.
Sârbii din Kosovo blochează drumurile care duc la frontiera cu Serbia
Poliţia din Kosovo a afirmat duminică că a fost ţinta unor focuri de armă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters.
Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat, într-un comunicat publicat duminică, „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore.