Întreaga lume stă pe un butoi cu pulbere, după ce liderul de la Kremlin a ordonat trupelor rusești să intre în provinciile din estul Ucrainei. Casa Albă a decis să înceapă să se refere la acţiunile Rusiei ca la o „invazie” din cauza situaţiei de pe teren, potrivit unui oficial american. Putin cere permisiunea de a „folosi forța în afara Rusiei” – deschizând calea pentru un atac mai larg asupra Ucrainei.
UPDATE: 00:30 – Secretarul de stat al SUA Antony Blinken nu se va mai întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva săptămâna aceasta, a anunțat acesta, marți.
„Acum, când vedem că invazia începe și Rusia și-a exprimat clar respingerea totală a diplomației, nu are sens să mergem mai departe cu acea întâlnire în acest moment”, a spus Blinken.
„M-am consultat cu aliații și partenerii noștri – toți sunt de acord”.
UPDATE: 00:00 – Rusia ar fi început invazia miliară în Ucraina. Deputata ucraineană Inna Sovsun, vicepreședinte al partidului Holos (liberal și proeuropean), a publicat pe contul său de Twitter două întregistrări video despre care afirmă că reprezintă atacuri cu rachete lansate de forțele ruse asupra unor regiuni din Ucraina.
UPDATE: 23:30 – Întregul sector bancar rus ar putea fi vizat de sancţiuni dacă Rusia continuă invadarea Ucrainei, a afirmat marţi un responsabil american, în contextul în care Statele Unite au anunţat o primă salvă de măsuri punitive împotriva Moscovei, notează AFP.
„Nicio instituţie financiară rusă nu este ferită dacă această invazie va continua”, le-a spus acest responsabil jurnaliştilor după sancţiunile anunţate împotriva băncii publice de dezvoltare, VEB, şi a PSB, legată de sectorul apărării.
UPDATE: 22:45 – Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, informează EFE.
Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.
În cadrul întâlnirii lor, ambasadorii şi-au dat „acordul” asupra „propunerilor juridice de sancţiuni” prezentate de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) şi de Comisia Europeană, a precizat preşedinţia franceză a UE pe contul său oficial de Twitter.
UPDATE: 22:00 – Ursula von der Leyen – președintele Comisiei Europene a anunțat marți seară punctul de vedere al CE față de situația tensionată dintre Rusia și Ucraina.
„Rusia este responsabilă pentru actuala tensionare a situației. Foarte rapid vom finaliza pachetul de sancțiuni și ne vom coordona îndeaproape cu partenerii noștri, așa cum am procedat și până acum”, a anunțat Ursula von der Leyen.
UPDATE: 21:40 – Președintele american Joe Biden a vorbit despre criza din Ucraina. Casa Albă a pregătit noi sancțiuni „semnificative” împotriva Rusiei.
„E începutul unei invazii rusești în Ucraina. E o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Impunem sancțiuni dure, mai dure decât în 2014, și suntem pregătiți să impunem și altele. I-am spus lui Putin față în față că vom impune sancțiuni. Anunț prima tranșă de sancțiuni. Sancționăm 2 bănci mari: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa. Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească. Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei. Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Rusia este gata de atac, sper să mă înșel”, a spus Joe Biden, marți seara.
UPDATE: 20:45 – Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că recunoașterea de către Rusia a două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente „subminează în mod direct suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Austin a spus că „cea mai recentă invazie” a Ucrainei „amenință pacea, securitatea și prosperitatea Ucrainei și a comunității transatlantice” și că SUA vor impune „costuri economice severe, după cum o impun evenimentele”.
UPDATE: 20:00 – Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a cerut necesitatea reconstruirii mecanismului de securitate în Europa, în timp ce el și șeful Uniunii Europene pentru politică externă Josep Borrell au anunțat marți primul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, la o conferință de presă comună la Paris, în urma deciziei Moscovei de a recunoaște independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei.
UPDATE: 19:30 – Sute de persoane manifestă marţi seara în oraşul Mariupol, în estul Ucrainei, împotriva invaziei ruse în ţara lor.
UPDATE 19.00 – Vladimir Putin a cerut Parlamentului Rusiei permisiunea de a folosi forța militară în afara Rusiei, stârnind temeri că planifică o invazie mai largă a Ucrainei după ce a trimis trupe în zonele controlate de rebeli.
Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.
Administraţia SUA s-a împotrivit iniţial să numească desfăşurarea de trupe deoarece Casa Albă dorea să vadă ce avea de gând să facă de fapt Rusia. După evaluarea mişcărilor trupelor ruseşti, a devenit clar că este vorba de o nouă invazie, a adăugat oficialul.
Și un ministru din guvernul de la Londra susține că atacul deja a început.
SAJID-JAVID, ministrul britanic al Sănătății: „Vedem că a trimis deja tancuri și trupe. Prin urmare, putem trage concluzia că invadarea Ucrainei a început”.
O explozie a avut loc la centrala termică din regiunea Donbas, zonă controlată de ruși. Un transformator a fost lovit în plin de un proiectil.